Katri Ylinen viettää vappunsa ilman alkoholia ja pääsee juhlatunnelmaan tanssimalla – "Onhan siinä ollut opeteltavaa"

Millainen on vappu ilman alkoholia? Haastattelussa Darravapaa-yhteisön toinen perustaja 12:15
Millainen on vappu ilman alkoholia? Haastattelussa Darravapaa-yhteisön toinen perustajista.

Yhä useampi on nykyään kiinnostunut juhlimisesta ilman alkoholia tai muita päihdyttäviä aineita.

Kirjailija Katri Ylinen, toinen Darravapaa -yhteisön perustajista viettää nyt neljättä vappuaan ilman alkoholia.

Darravapaa on "raitistelijoille ja juomistaan vähentäville" suunnattu yhteisö, joka pyrkii pitämään esillä alkoholittomuuden teemoja. Darravapaa haluaa myös kyseenalaistaa alkoholin kuluttamisen pitämistä normina, kun taas juomisesta kieltäytymistä pidetään monesti vielä poikkeavana.

Ylisen mukaan juhliessa tunnelma pysyy korkealla etenkin, kun astelee hyvän kappaleen tahdissa tanssilattialle. Ylisen mielestä rohkaisuryyppyä ei tarvitse voidakseen pitää hauskaa.

– Vaikka onhan siinä ollut opeteltavaa. Mutta omalla kohdallani on tuntunut paljon freesimmältä, kun tietää itse, että mistä on tehty ja missä ovat omat rajat, Ylinen sanoo.

Sober curious -ilmiö eli raittiista elämästä kiinnostuminen on Ylisen mukaan rantautunut viime vuosina kunnolla Suomeen. Tämä on nähtävissä muun muassa siinä, että kauppojen valikoimista löytyy hyllyriveittäin alkoholittomia juomia

Tammikuussa Darravapaan järjestämissä juhlissa kävi Ylisen mukaan jopa 750 juhlijaa. Bileiden vetonaulana ja dj:nä toimi tuolloin DJ Pexi, tutummin Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kesällä on suunnitelmissa järjestää ensimmäiset alkoholittomat festivaalit.

Tie selvään elämään

Vielä alkoholia käyttäessään Ylinen koki useamman illanvieton, jotka saivat hänet miettimään prosenttipitoisten juomien käyttöä sekä lopulta lopettamaan sen. Kerran hän joutui jopa sairaalan päivystykseen alkoholin käytön seurauksena.

Toisinaan Ylinen huomasi kokevansa "sosiaalista pakkoa" mennä juomaan, vaikka hän ei todellisuudessa olisi oikein jaksanut.

Idea Darravapaa-yhteisön perustamiseen syntyi vuonna 2021, kun Ylinen alkoi ystävänsä kanssa pohtia raittiuteen liittyvää keskustelua Suomessa. Hänen mukaansa keskusteluun liittyi yhä turhan "puritanistinen" ote.

– Monesti ajateltiin, että raittiuteen liittyisi jokin hengellinen herääminen. Mutta todellisuudessa syitä alkoholittomuuteen voivat olla esimerkiksi se, että ei pidä alkoholista.

Haastattelun jälkeen Ylinen suuntaa ystäviensä kanssa jatkamaan illanviettoa. Parhaan juhlatunnelman hänelle tuo tanssilattialle meneminen.

Huomisen vappupäivän hän aikoo viettää rennosti. Vaikka ei alkoholia joisi, saattaa silti iskeä "haamukrapula". 

– Varmaan jään väsyneenä kotiin, katson jotain sarjaa ja syön pakastepitsaa. Eli siltikin tulee mukailtua tällaista krapula-aamun tematiikkaa. Ei tässä yli 30-vuotiaana ikinä helppoa ole, hän nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat