Yksi olut ruohoa leikatessa, toinen saunaa lämmittäessä ja niin edelleen – kesäloma saattaa paljastaa piilevän alkoholiongelman

Monille kesäloma ja rentoutuminen tarkoittaa myös rennompaa suhtautumista alkoholinkäyttöön. Se ei ole välttämättä ongelma, mikäli paluu arkeen sujuu ongelmitta ja käyttö pysyy kohtuullisena. A-klinikkasäätiöltä kuitenkin kerrotaan, että lomat ja etenkin niiden päättyminen näkyvät a-klinikoilla selvinä piikkeinä asiakasmäärissä.

A-klinikkasäätiön kehittämisjohtaja Ari Saarto kertoo, että kesälomien aikaan a-klinikoille hakeudutaan usein tilanteessa, jossa alkoholinkäyttö on laittanut parisuhteen koetukselle.

– Kun on yhteistä vapaa-aikaa ja käytetään alkoholia, se kärjistää suhteita ja aiheuttaa piikin, Saarto kertoo.

Suurin piikki osuu kuitenkin loppukesälle, muutaman viikon päähän kesälomien päättymisestä. Silloin moni havahtuu siihen, että kesälomilta arkeen palaaminen ei sujunut täysin suunnitellusti.

– Aika moni kohtuukäyttäjäkin juo lomalla liikaa, kun ei ole mitään rajoitteita. Jos ei tiedä miten vähentää tai lopettaa, tulee pulma eteen. Läheisetkin saattavat reagoida siihen, että loma jäi päälle.

– Yleisesti ottaen kun loma loppuu, niin silloin loppuu myös tissuttelu ja muu liikakäyttö kuin itsekseen. Osalla se jää kuitenkin päälle.

"Töihin palatessa kunto on heikompi kuin ennen lomaa"

Lääkäriasema Mehiläisen työterveyslääkäri Mika Somer kertoo, että lomien aikana etenkin juuri tissuttelu ja alkoholin nauttiminen useampana päivänä viikossa on yleistä. 

Vaikka päivässä nautittujen alkoholiannosten määrä ei nousisikaan suureksi, tissuttelemallakin voi kuitenkin ylittää suurkulutuksen rajat.

– Suurkulutuksen raja ylittyy joka kesä aika monella, kun alkoholia nautitaan seitsemänä tai melkein seitsemänä päivänä viikossa.

Jatkuva alkoholin nauttiminen saattaa heikentää lomalaisen mahdollisuuksia palautua loman aikana.

– Kesäloma on tarkoitettu virkistymistä varten. Muutamakin annos alkoholia heikentää unta ja unen laatua ja sitä kautta palautumista. Jos on rankka työ ja kesälomalla pitäisi päästä palautumaan, jatkuva tissuttelu todennäköisesti kumoaa sen palautumisen.

– Voi olla, että töihin palatessa kunto on heikompi kuin ennen lomaa.

Somer muistuttaa, että alkoholin liikakäyttöön liittyy usein myös muiden elämäntapojen heikentymistä.

– Ruoka maistuu, liikunta jää vähemmälle ja tupakkakin palaa reippaammin. Ne kaikki heikentävät terveydentilaa. Aika usein myös suomalaisten ylipaino-ongelmat liittyvät runsaaseen alkoholinkäyttöön.

Vaikka alkoholia käytetään lomilla paljon, monesti ongelmakäyttö jää piiloon. Somerin mukaan hälytysmerkkejä ei aina tunnisteta.

– Ihmiset eivät koe sitä välttämättä ongelmaksi, vaikka tiettyjä hälytysmerkkejä olisikin.

Omia juomatapoja tulisi pohtia

A-klinikkasäätiön Saarron mukaan omaa alkoholinkäyttöä tulisi pohtia lomien alla ja myös niiden aikana aktiivisesti. Omia juomatapoja voi arvioida esimerkiksi verkosta löytyvällä AUDIT-laskurilla, jossa käydään läpi alkoholinkäyttöön liittyviä riskejä.

Huomiota kannattaisi Saarron mukaan kiinnittää myös siihen, näyttäytyykö kesäloma vain mahdollisuutena tarttua pulloon ja juoda alkoholia tavallista enemmän.

– Kannattaisi huolestua, jos koko ajan miettii lomaa ja vapaa-aikaa niin, että sitten minä voin juoda. Siinä vaiheessa pitäisi miettiä, että mitä kaikkea alkoholin käyttö estää. Juodessa ei voi esimerkiksi lähteä samalla tavalla autolla reissuun.

Saarron mukaan kesäloma saattaakin paljastaa piilevän alkoholiongelman.

– Joskus työt ja muut velvoitteet ovat luoneet paineita, joita ei ole pystynyt tai ehtinyt purkamaan. Kun pidikkeitä ei ole, voi tulla esille, että alkoholinkäyttö on siihen se ainoa keino. 

Lue myös:

    Uusimmat