Timtshenko: Maailman rikkain judoka?

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen paljastaa tänään ilmestyvässä kirjassaan Suomen suurimmat superrikkaat. Seppänen käy läpi myös rikkaimman Suomen passin haltijan eli Gennadi Timtshenkon taivalta Forbesin listalle.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Gennadi Timtshenko sijoittui tänä vuonna amerikkalaisen talouslehden Forbesin miljardöörilistalla 15 300 miljoonan dollarin omaisuudessa sijalle 61. 

Timtshenko tuli Suomen passistaan huolimatta täällä tunnetuksi vasta Helsingin Hartwall-areenakaupoista. 

Seppänen kertoo kirjassaan miehen taustoista. Miehen huiman varallisuuden hallinnointi jää oletusten varaan.

– Harkimon hallin ostajien veroparatiisikytkennät ovat sen verran monimutkaisia, että Hjalliksen voidaan olettaa saaneen hallikaupassa sellaista venäläismiljardöörien rahanpesurahaa, josta ainakin verot oli valkaistu pois neitsytsaarelaisen Pallister Holding omistaman luxemburgilaisen White Anchor Holdingin kautta, Seppänen arvioi.

Myös Rotenbergin veljekset joutuvat Seppäsen hampaisiin. Forbes on arvioinut Arkadi Rotenbergin varallisuuden 4 400 miljoonaksi dollariksi ja Boris Rotenbergin 1 700 miljoonaksi dollariksi.

– Mutta se, että hän ylipäätään oli tällaisella listalla ja vieläpä maailman tuhannen rikkaimman ihmisen tuntumassa, oli tältä ammattimaiselta judovalmentajalta erinomainen saavutus, Seppänen piikittelee miesten varallisuuden taustoista.

Putinin judokaveri

Timtshenkon yhteys Putiniin on pietarilainen eliittijudokerho, jota miehet pyörittivät yhdessä 1990-luvun alussa.

– Presidentille tärkeä Pietarin klaani koostuu silovikeista (taustaltaan armeijan, turvallisuuspalvelun tai muun voimankäyttökoneiston poliitikkoja), vanhan kaupunginhallinnon puolueammattilaisista eli apparatšikeista – ja judoseura Jawani-Nevan jäsenistä. Ei liene toista judoseuraa, jonka jäsenillä on niin paljon rahaa ja valtaa kuin tämän seuran jäsenillä, Seppänen kirjoittaa.

Seppänen kummastelee kirjassaan Timtshenkon Suomen kansalaisuutta.

– Hän on asunut Suomessa 1990-luvulla venäläisen öljynvientiyhtiön Urals-Finlandin edustajana, mutta ulkopuolisten on mahdotonta sanoa, täyttikö hänen läsnäolonsa maassa todella kansalaisuutemme perustana olevan viiden vuoden pysyvän oleskelun vaatimuksen. Hänellä ei myöskään liene kansalaisuustestissä vaadittavaa suomen kielen taitoa, Seppänen kirjoittaa.

Rotenbergit muuttivat aikanaan Suomeen veljesten äidinäidinisän inkerinsuomalaisuuden perusteella.

Omaisuus öljynvälitysyhtiö Gunvorista

Timtsenkon omaisuuden perusta on ruotsalaisen Torbjörn Törnqvistin kanssa 1996 perustettu öljynvälitysyhtiö Gunvor.

Seppäsen saamien tietojen mukaan miehet omistivat kumpikin 44 prosenttia yhtiöstä ennen Ukrainan kriisiä. Kriisin kärjistyttyä Timtshenko oli myynyt osuutensa Törnqvistille – juuri ennen pakotelistalle joutumistaan 

Seppäsen mukaan Gunvor oli yksi Jukos-yhtilön kaappaamisen suurista voittajista. Se hoiti uuden valtion haltuun tulleen yhtiön öljyntuotannon länsivientiä.

Seppänen arvioi Timtshenkon omaisuuden arvokkaimmaksi osaksi 23 prosentin osuutta Venäjän toiseksi suurimmasta yksityisestä kaasuntuotantoyhtiöstä Novatekista. Merkittäviä ovat myös 80 prosentin osuus öljyn ja öljytuotteiden kuljetuspalveluja myyvästä Transoilista ja 37 prosentin osuus Venäjän suurimmasta petrokemian tehtaasta Siburista.

Pikkusäläksi voi luokitella Hartwall-areenan ja Suomessa toimivan tilauslentoyhtiö Airfixin.

Lue myös:

    Uusimmat