Timo Utterström luopui kaikesta seuratakseen unelmiaan: "Älä pelkää menettämistä"

Vapaa taiteilija ja kirjailija Timo Utterström on mies, joka luopui kaikesta – tarkoituksella. Miksi omien unelmien toteuttaminen vaati selän kääntämistä menneelle elämälle?

Hyvä koulutus, loistokas työpaikka ja kaunis rivitalokolmio Kemijoen rannassa. Kuulostaako jokamiehen unelmalta?

Timo Utterström oli kuitenkin eri mieltä: ulospäin täydelliseltä elämältä vaikuttanut arki alkoi ahdistaa, urautuneisuus aiheutti tyhjyydentunnetta ja avioero pisti arvot uusiksi. Niinpä kohta kolmissakymmenissä oleva mies pakkasi vuonna 2009 rinkkansa, jätti kaiken taakseen ja alkoi suunnitella elämäänsä uusiksi.

Kuulostanee kliseeltä, mutta mies teki sen, mistä moni vain haaveilee: hän alkoi seurata unelmiaan.

Unelmiensa seuraamisen nimissä Utterström luopui kaikesta: työstään, materiasta, koko menneestä elämästään – myös ennakko-odotuksista.

– Henkilökohtaisesti luopuminen raivasi mielestä ja elämästä paljon kohinaa, mikä auttoi ajattelemaan selkeämmin, Utterström kertoo.

– Jokainen irti päästäminen tuo hieman enemmän aitoa minua esille. Tunnen siis luopuvani ainoastaan ulkoisista odotuksista tai egoistisista haaveista. Minulle se on toiminut, mutta uskon, että jokainen ihminen on hyvin erityinen yksilö. Suosittelen jokaista miettimään, mikä heidän elämässään on todella merkityksellistä ja mistä voisi luopua. Olennaista on lopulta se, ettei pelkää menettämistä.

Onnen salaisuus – hetkessä eläminen?

Viime syksynä yhden haaveistaan toteuttanut Timo Utterström sai sanansa kansien väliin: hän julkaisi esikoiskirjansa Nyt. Self-help -oppaaksikin lukeutuva teos kertoo tarinan kolmekymppisestä suomalaisesta, joka aloittaa aikuisiällä tenniksen pelaamisen ja yltää kuin yltääkin huimiin suorituksiin. Toisin sanoen kirja kertoo siitä, miten jokaisella meistä on mahdollisuus toteuttaa oman unelmamme.

Unelmiaan havitteleva Utterström elää tällä hetkellä vapaana taiteilijana ja kääntäjänä kirjoittaen samalla oman elämänsä kulmakivistä, kuten itsevarmuudesta, hetkessä elämisestä sekä siitä, miten oman elämänsä voi muovata itsensä näköiseksi.

Utterström muistuttaa, että onni on jokaiselle ihmiselle hieman eri asia.

– Onnellisuudelle ei minusta ole mitään kymmenen askelen ohjelmaa eikä yhtä todellista päämäärää. Yhtenäistä minun mielestäni kaikelle onnellisuudelle on hetkessä eläminen, nuori mies kuvaa.

– Unelmien tavoittelussakin on se varjopuoli, että ajatukset ovat tulevaisuudessa, mahdollisesti jossain pelossa, ja hyvien muistojen rinnalla kulkevat huonot. Siksi yhdet avaimet onnellisuuteen ovat varmasti peloistaan irti päästäminen. Niin paljon ihmisen ongelmista ja peloista perustuu egon tarpeeseen määrittää itsensä juuri historian, tulevaisuuden ja vertailun kautta. On mielipidekysymys pitääkö egosta päästä kokonaan eroon vai pitääkö se vain oppia tunnistamaan, mutta todellisen itsensä tunteminen on kuitenkin avainasemassa.

Timo Utterström on tosiaan mies, joka lähti tavoittelemaan unelmiaan. Miksi ihmisten pitää uskoa unelmiinsa?

– Voisin tähdentää, että unelmat pitää tunnistaa ennen kuin niihin kannattaa alkaa uskoa. Valtaosa unelmista kihoaa egon huomionkipeydestä. Ego pyrkii yhtä aikaa sopeutumaan massaan ja erottumaan siitä. Mutta siinä vaiheessa, kun todellisen unelmansa pystyy todella erottamaan, siihen kannattaa myös uskoa. Jo senkin takia, ettei vanhuuden päivillä tarvitse muistella kaikkea tekemättä jättämäänsä, sitä ettei edes yrittänyt. Mutta myös siksi, että unelmiin uskominen on elämänlaatuun panostamista, Utterström listaa.

– Miksi ainoassa elämässään pitäisi tyytyä vähempään kuin unelmiin? Miksi jättää ainoa mahdollisuus käyttämättä?


Timo Utterströmin blogi on luettavissa osoitteessa:www.timoutterstrom.com


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Timo Utterström, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja