Näin teet salaisimmistakin haaveistasi totta – lue inspiroivat vinkit

Suurin osa suomalaisista pitää haaveilua erittäin tärkeänä osana elämää. Yksi haaveilee uudesta asunnosta, toinen pyöräretkestä Ranskan maankamaralla, kolmas vaikkapa Sen Oikean löytämisestä. Neljäs ei kuitenkaan ole aivan varma, mistä todella haaveilee, tai kannattaako haaveilu edes – entä, jos oma haave ei toteudukaan? Lue vinkit, kuinka voit tehdä haaveistasi toden teolla totta.

En koskaan saata tietää,
milloin määränpäähän tieni viekään,
matkamiehen vieraan tunnetun,
haaveissa vainko oot mun.
(Riki Sorsa – Haaveissa vainko oot mun)

72 prosenttia suomalaisista pitää haaveilua joko erittäin tai melko tärkeänä osana elämää: haaveilun koetaan auttavan jaksamaan arjessa, helpottavan stressiä sekä olevan oiva apuväline tulevaisuuden suunnittelussa. Näin käy ilmi Veikkauksen teettämässä haavetutkimuksessa*, jossa sukellettiin rohkeasti suomalaisten haaveisiin ja unelmiin.

Eniten suomalaiset haaveilevat muutoksesta, liittyi se sitten asumiseen, lomailuun tai rakkauteen – suurimmaksi osaksi kuitenkin siihen, mitä itse voi saada aikaan.

Vaikka suomalainen haaveileekin paljon, vain harva (12 prosenttia) kuitenkaan uskaltautuu sanomaan haaveitaan ääneen. Moni suomalainen pitää salaisimmat ja henkilökohtaisimmat unelmansa vain omana tietonaan epäonnistumisen ja lannistetuksi tulemisen pelossa. Osa ei myöskään uskalla heittäytyä haaveilemaan joko peläten, että haaveilu on vain haahuilua, hörhöilyä tai mikä pahinta: entä jos omat haaveet eivät toteudukaan? Kannattaako silloin edes unelmoida?

– Haaveilua usein pidetään hörhöilynä, vaikka se on erittäin järkevää. Haaveilu jäsentää, antaa ihmiselle suunnan: silloin hän pyrkii eteenpäin, Aalto-yliopiston yli-innovaatioaktivistiksi esittäytyvä Anssi Tuulenmäki kuvailee Helsingin Taidehallissa järjestetyllä Haavebrunssilla.

Suomalaisten haaveiden toteutumista estäviä tekijöitä ovat erityisesti raha ja sen tuoma ajan ja vapauden puute. Lisäksi oma aikaansaamattomuus ja rohkeuden puute voivat estää haaveiden toteuttamista.

– Haaveiden ja toteuttamisen välinen kuilu on rohkeuden mittainen, Tuulenmäki muistuttaa.

Mistä sinä haaveilet?

Oletko koskaan pysähtynyt ja miettinyt, mistä sinä todella haaveilet?

Sulje silmäsi ja mieti, millaisia haaveita sinulla on. Ne voivat olla pieniä tai suuria. Entä mistä haaveilit lapsena tai kenties nuorempana? Ovatko haaveesi muuttuneet, vai oletko kenties saavuttanut ne? Mistä sinä haaveilet nyt?

Kun tiedät mistä haaveilet, kysymys kuuluukin, miten haaveet saa toteutumaan?

– Kirjoita haaveesi ylös ja sano ne ääneen! Haavebrunssin juontaja Jenni Pääskysaari kehottaa.

Tee haaveistasi totta

Kirjoita! Kirjoita haaveesi listaksi. Sanoja, lauseita, kuvailuja, mitä tahansa, kunhan teet haaveesi itsellesi näkyväksi.

Listaa! Listaa viisikymmentä asiaa, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja sen jälkeen viisikymmentä asiaa, joista unelmoit. Kulje näitä sataa asiaa kohti ja muista pitää toiveitasi todellisuutena.

Puhu ääneen! Keskustele yhdessä ystäviesi ja työkavereittesi kanssa haaveistanne. Saatat huomata, että muillakin on haaveita, ja joillakin voi olla jopa samankaltaisia omiesi kanssa.

Kokoa aarrekartta! Kokoa esimerkiksi aikakauslehdistä innostavia kuvia, joista tulee hyvä fiilis. Valitse kuvia, jotka kuvastavat haaveitasi ja haaveidesi elämää. Laita kartta näkyvälle paikalle, jotta näet omat haaveesi.

Kuuntele! Kuuntele itsellesi kolahtavaa, haaveiluun kannustavaa musiikkia. Näin uskallat haaveilla entistäkin enemmän.

Ota valokuvia! Ota valokuvia kiinnostavista, innostavista ja mielenkiintoisista asioista, jotka herättävät sinut haaveilemaan. Kuva-aiheet voivat olla ihmisiä, maisemia, lehtiotsikoita, värejä tai eläimiä. Kokoa kuvista vaikkapa haaveilukansio, jota voit selailla omaksi inspiraatioksesi tai jakaa kavereiden kanssa.

Tee tavoitteita! Tee CV haaveilustasi. Mitä kaikkea olet haaveillut aiemmin, mitkä haaveet ovat toteutuneet? Jatka CV:tä tulevaisuuteen, mitä tulee tapahtumaan?

Uskalla haaveilla! Haaveile autossa aamuruuhkassa, kotona siivotessasi tai puiston penkillä. Piirrä, maalaa, laula, huuda, tanssi. Liiku tai pysy paikallasi.


Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Miten Suomi haaveilee -raportti*, Meiju Niskala: Arjen löytöretkeilijän aakkoset, Dream.do

Kuvat: Shutterstock

Haavekooste on toteutettu Veikkaukselle yhteistyössä Aalto-yliopiston MIND-tutkimusryhmän sekä Dreamdo:n kanssa. Tavoitteena on innostaa ihmisiä haaveilemaan, tutustumaan haaveilijaan itsessään ja miettimään, voisiko jotkut haaveet toteuttaa jo tänään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja