"Timo Soinin hallussaan pitelemä takinkäännön Suomen ennätys kalpenee" – näin alkoi hallitusohjelman arvostelu

Keskustelu hallitusohjelmasta alkoi eduskunnassa. Rajuin kritiikki koski pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia.

Uudet oppositiopuolueet, SDP, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto ovat tehneet viime viikkoina asennonvaihtoa pois hallitusmoodista.

Tänään puolueet pääsivät vuosien tauon jälkeen oppositiovauhtiin, kun eduskunta aloitti keskustelun uudesta hallitusohjelmasta.

Sekä SDP että keskusta suuntasi paljon kritiikkiä hallituksen kokoomuslaisena pitämäänsä leikkauspolitiikkaan, mutta syyllisti erityisesti perussuomalaisia sen mahdollistamisesta.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman kutsui "Säätytalon ihmeeksi" sitä, että pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia aiemmin vastustaneet perussuomalaiset ovat nyt hallituksessa toteuttamassa niitä.

Timo Soinin vuodesta 2015 asti hallussaan pitelemä takinkäännön Suomen ennätys kalpenee sen rinnalla, miten Purran perussuomalaiset pettävät suomalaiset, Lindtman sanoi.

Keskustan Annika Saarikon puheenvuorossa pyrki arvostelemaan perussuomalaisia heidän omilla sananvalinnoillaan.

Keskustaa haukuttiin edellisessä hallituksessa punavihreiden tukipuolueeksi, ja nyt Saarikko syytti perussuomalaisten olleen hallitusneuvotteluissa täysin pääministeripuolueen vietävissä.

Leikkaus- ja keskittämispolitiikka osoittaa, että Orpon hallitus on nimenomaan kokoomuksen johtama hallitus. Joutuu kysymään, miten perussuomalaiset ovat hyväksyneet kokoomuksen politiikan sellaisenaan? Miksi annettiin neuvotteluissa uunottaa?  Mikä se sana olikaan: pönkäpuolue, apupuolue, renkipuolue? Saarikko kyseli.

Kokoomuksen puheenjohtaja, uusi pääministeri Petteri Orpo vastasi epäilijöille sanomalla, että Säätytalolla oli neljä omatahtoista puoluetta, joista yhtäkään ei kannata väheksyä.

"Onko tämä hallitus vahvan ja välittävän Suomen hallitus?"

Tuore pääministeri Orpo esitteli keskustelun alussa ohjelman päälinjat ja sanoi odottavansa sen arvostelijoilta vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Uusi valtiovarainministeri Riikka Purra kehui hallituksen toimien lisäävän talouden kilpailukykyä ja varmistavan muun muassa sen, että bensapumpulla tankkaava suomalainen "huokaisee helpotuksesta".

Keskusta kiitteli jonkin verran hallituksen talousuudistuksia, kuten työttömyysturvan ja asumistuen "uudistamista", sekä vihreän teollisuuden vahvistamista.

Myös SDP ja vihreät löysivät ohjelmasta joitakin kehuttavia asioita, vasemmistoliitto ei käytännössä juurikaan.

Kaikkein suurin ja kovin oppositiokritiikki osui kuitenkin pienituloisiin kohdistuviin leikkauksiin.

Hallitus on leikkaamassa yli 1,5 miljardia sosiaalituista. Suurimmat yksittäiset leikkaukset liittyvät asumistukeen ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, mutta säästöjä haetaan myös toimeentulotuesta.

– Onko tämä hallitus vahvan ja välittävän Suomen hallitus? Vai pelkästään vahvoista välittävän? Tässä hallitusohjelmassa kielii kaipuu takaisin aikaan, jossa palvelusväki tiesi paikkansa ja ymmärsi pysyä keittiön puolella, SDP:n Lindtman tylytti.

– Hallitukselle näyttää olevan tärkeämpää potkia työttömiä päähän kuin aidosti edistää työllisyyttä, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi.

Kukin oppositiopuolueista esitti uudelle hallitukselle epäluottamusta.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään ensi viikon keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat