Till Lindemannin juhliin kutsuttu suomalaisnainen on kuullut kylmääviä kokemuksia laulajan bileistä: "Aamulla on herätty mustelmilla"

Rammsteinin Till Lindemannin skandaalibileistä lisätietoa: Haastattelimme naisen, joka sai juhliin hämärän kutsun 9:57
Rammstein-laulaja Till Lindemannin skandaalibileistä lisätietoa: Haastattelimme naisen, joka sai juhliin hämärän kutsun

MTV Uutisten haastattelema Anna sai ystävineen kutsun Rammsteinin Olympiastadionin keikalle lauantaina 27. toukokuuta ja juhliin, jotka keikan yhteydessä oli tarkoitus järjestää. Anna kuvailee kokemusta poikkeuksellisen erikoiseksi.

Saksalaisyhtye Rammsteinin ylle laskeutunut skandaali sakenee entisestään. Toukokuun lopulla irlantilainen Shelby Lynn esitti sosiaalisessa mediassa syytöksiä, joiden mukaan hän olisi joutunut huumatuksi yhtyeen keikan jatkobileissä Liettuan Vilnassa ja lisäksi hänet olisi kuljetettu keikan aikana lavan alla sijainneeseen tilaan, jossa hänen oletetusti olisi odotettu harrastavan seksiä laulaja Till Lindemannin, 60, kanssa. Hän oli tästä kuitenkin kieltäytynyt suututtaen kertomansa mukaan Lindemannin. 

Lynnin mukaan Lindemann ei koskaan kajonnut häneen tai pakottanut häntä mihinkään seksuaaliseen tekoon. Lynnin ulostulon jälkeen lukuisat naiset eri maista ovat kuitenkin niin ikään tuoneet omia kokemuksiaan julki, ja joidenkin syytösten mukaan he olisivat joutuneet seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi Lindemannin toimesta. 

Maanantaina 12. kesäkuuta uutisoitiin, ettei Liettuan poliisi aloita tutkintaa Lindemannia vastaan esitetyistä syytöksistä, mutta päätös vaatii vielä syyttäjän hyväksynnän. Keskiviikkona 14. kesäkuuta puolestaan Saksassa uutisoitiin, että Berliinin yleinen syyttäjä on aloittanut esitutkinnan Lindemannia koskevista rikosepäilyistä. Esitutkinta koskee Tagesspiegel-lehden mukaan epäiltyä seksuaalirikosta. 

Rammstein ja Lindemann ovat kiistäneet kaikki syytökset. 

Skandaali on puhuttanut hyvin laajalti ja keskustelun keskiössä ovat olleet nimenomaan väitetyt, laulaja Lindemannille järjestetyt "salaiset etko- ja jatkojuhlat".  

MTV Uutiset haastatteli suomalaisnaisen, joka sai ystävänsä kanssa kutsun Rammsteinin Olympiastadionin keikalle ja sen yhteyteen järjestettyihin etko- ja jatkobileisiin. Nainen on tässä jutussa Anna, mutta hän ei esiinny omalla nimellään, sillä hänen mukaansa Rammsteinin fanien keskuudessa on alkanut skandaalin myötä todellinen "jahti" ja asiasta puhuvat joutuvat todella helposti intensiivisen maalituksen kohteeksi. 

Rammsteinilla oli kaksi konserttia Helsingin Olympiastadionilla toukokuussa: lauantaina 27. toukokuuta sekä sunnuntaina 28. toukokuuta. Anna kertoo, että ennen keikkoja häntä ja hänen ystäväänsä lähestyi Instagramissa Alena-niminen henkilö, joka alkoi seuraamaan häntä ja laittoi yksityisviestiä, kutsuen naiset lauantain konserttiin sekä bileisiin. 

– Myöhemmin hän lisäsi minut yksityiseen Whatsapp-ryhmään, johon oli lisätty kaikki lauantain konserttiin vieraslistalle ja etkoille sekä jatkoille kutsutut ihmiset. Kaikki olivat oman käsitykseni mukaan naisia. Mukana oli myös ulkomaalaisia ja (keskustelussa) kieli oli englanti, Anna kertoo. 

Kutsuun kuului pääsy sekä konsertin etko- että jatkobileisiin sekä keikan "nollariville", eli mahdollisuus seurata keikkaa eturivin ja lavan välisessä tilassa. 

Ennen keikkaa Whatsapp-ryhmässä keskusteltiin muun muassa käytännön asioista. Annan mukaan Alena oli ohjeistanut kutsuttuja "meikkaamaan nätisti" sekä pukeutumaan värikkäisiin cocktailmekkoihin. Mustat vaatteet ja bändipaidat olivat Annan mukaan "ehdottomasti kiellettyjä". 

– Itseäni pukukoodi pyöristytti ja huvitti, ottaen huomioon millaisissa vaatteissa Rammsteinin yleisö normaalisti keikoilla kulkee.

Suljettu ryhmä

Suljetussa Whatsapp-ryhmässä oli muutamakymmen ihmistä. MTV Uutiset on nähnyt kyseisessä ryhmässä lähetettyjä viestejä ja siellä käytyä keskustelua. 

Annan mukaan ryhmässä oli "kaikennäköisiä 20-30 -vuotiaita naisia". Hän kertoo ryhmässä tulleen nopeasti selväksi, että mukaan kutsutut naiset olivat Rammsteinin "todellisia superfaneja". Anna kuvailee ryhmässä käydyn keskustelun aiheuttaneen hänelle nopeasti epämukavan olon. 

– Se tuntui minusta jotenkin väärältä. Tuntui, että heidät oli valikoitu "helppoina uhreina", jotka suostuvat mihin tahansa, jos heidän ihannoimansa artisti heitä pyytäisi. Siitä keskustelusta heräsi oikeasti aito huoli, että artistin ja fanin valta-aseman epätasa-arvoa olisi helposti voitu väärinkäyttää heidän kanssaan. 

Anna kertoo olevansa siinä käsityksessä, että keikan etkot ja jatkot olivat nimenomaan lähtökohtaisesti laulaja Till Lindemannille järjestetyt. Etkot olisi järjestetty Olympiastadionin takahuoneessa, mutta jatkot jossain toisaalla, "suljetussa tilassa". Annan mukaan kyseessä eivät olisi olleet "mitkään viralliset bändin after partyt". 

Juhlia ei kuitenkaan järjestetty, sillä kohu sai alkunsa juuri ennen Helsingin keikkoja. Anna kertoo, ettei ole varma, olisiko mennyt itse juhliin. 

– Olin utelias, mutta varuillani. Skandaalin levitessä olin itse päättänyt, että menisin keikalle, sainhan sen ilmaiseksi, mutta olisin varmaan liuennut paikalta ennen jatkoja. Etkoille en olisi mennyt. En osaa näin jälkikäteen varmasti sanoa, miten olisin tehnyt jatkobileiden suhteen. 

Annan mukaan häntä olisi kiinnostanut nähdä, miten sinne kutsutut ihmiset olisivat käyttäytyneet ja millainen suljettu tila juhlapaikka olisi ollut. Häntä ei kuitenkaan kertomansa mukaan innostanut tavata Rammsteinin jäseniä tai varsinkaan Lindemannia tällaisessa ympäristössä. 

Etukäteen juhlia organisoinut Alena oli myös ilmoittanut, ettei puhelimia saisi ottaa mukaan, vaan ne tulisi jättää tilan ulkopuolelle, jottei kukaan voisi ottaa salakuvia tai yrittäisi ottaa fanikuvia. 

– En olisi esimerkiksi tällaiseen ehtoon itse suostunut, eli en tiedä, olisinko edes päässyt lopulta juhliin. En tietenkään olisi ottanut kuvia, mutta itselleni tuli turvaton olo, koska puhelimella nimenomaan olisin esimerkiksi pahimmassa tapauksessa voinut soittaa apua, jos jotain olisikin tapahtunut. 

Anna kertoo tuntevansa sekä tietävänsä ihmisiä, jotka ovat osallistuneet vastaaviin Rammstein-juhliin. Tarinat juhlista ovat kylmääviä.

– Olen kuullut, että on oltu jatkoilla, järjestyksenvalvoja ei ole päästänyt lähtemään ja sitten on aamulla herätty mustelmilla. 

Epävarmuutta ja ajojahtia

Keskustelu suljetussa Whatsapp-ryhmässä oli Annan mukaan alkuun kevyttä, ja kutsutut lähinnä pohtivat, mitä laittaisivat keikalle päälle ja missä tapaisivat toisensa ennen keikkaa. Anna kertoo, että tuosta joukosta muutama nainen ilmoitti kieltäytyvänsä kutsusta, kun Lindemanniin liittyvä skandaali sai alkunsa Shelby Lynnin syytösten myötä. 

Kun syytökset tulivat julki, peruutti Rammsteinin takana toimiva organisaatio Annan mukaan sekä etko- että jatkojuhlat sekä kutsun keikan nollariville. Kutsu keikalle pysyi kuitenkin yhä voimassa, ja sinne myös Anna ystävineen suuntasi. 

Alkuun oli Annan mukaan hyvin epävarmaa, että mikä kaikki oli peruttu, ja mikä ei. Monet ryhmässä olleet naiset olivat asiasta pettyneitä ja raivoissaan, ja vaativat kaikesta huolimatta pääsyä keikan nollariville. Useampi oli todennut käyttäneensä keikalle pääsyyn "huomattavia summia" ja saapuvansa paikan päälle ulkomailta asti. Ryhmässä haukuttiin myös ankarasti Shelby Lynnia, jonka avauksen myötä skandaali sai alkunsa. 

– Selvisi myös, että joku ryhmästä oli vuotanut tietoja Jodeliin sekä esimerkiksi juuri Shelbylle. Tätä "rottaa" alettiin savustaa ja arvuuttelemaan hänen identiteettiään. Koin itse ryhmän passiivisena ja hiljaisena jäsenenä keskustelun kiusalliseksi ja lähdin ryhmästä. 

Myöhemmin Alena oli Annan mukaan kertonut, että jatkot järjestettäisiin yökerhossa, jossa puhelinkielto ei pätisi. Keikkojen yhteydessä Rammsteinin jäseniä juhli ainakin helsinkiläisessä The Riff -yökerhossa, jonka omistaa The 69 Eyes -yhtyeen rumpali Jussi 69, joka niin ikään julkaisi omalla Instagram-tilillään viikonlopulta yhteisotoksia yhtyeen jäsenten kanssa. Kuvissa poseeraa myös Till Lindemann.  

"Juoruja kiertänyt jo vuosien ajan"

Kun kohu Lindemanniin liittyen alkoi, Anna oli järkyttynyt. Muttei kuitenkaan täysin yllättynyt. 

– Rammsteinista on juoruja kiertänyt jo vuosien ajan ja luotettavat lähteet ovat varoitelleet pitkään pitämään hajurakoa. Osasin siis suhtautua tähän kutsuun varovaisesti. 

Vaikka Anna osasi varautua, hän kuvailee toukokuisen Rammstein-kokemuksensa olleen kuitenkin poikkeuksellisella tavalla erikoinen. 

– Tämä ei ollut niin sanotusti ensimmäinen rodeoni, mutta koskaan ennen tunnelma ei ole ollut näin erikoinen, eikä ole ollut mitään tällaisia sääntöjä ja rajoituksia.

Vaikka tapaus on kohauttanut, se ei ole kuitenkaan ainoa laatuaan. Anna muistuttaa, että vakavat väärinkäytökset ovat aina riskinä, kun valta-asemaa käytetään väärin palvovaa fania kohtaan – oli kyseessä sitten muusikko tai kuka vain ihailun kohteena oleva. 

Anna peräänkuuluttaa myös järjestäjän vastuuta tapauksessa. 

– En ota kantaa siihen, kuka on huumannut ja kenet, mutta jos omissa juhlissani joku vieras kertoisi tulleensa huumatuksi, niin todellakin kantaisin siitä vastuuta järjestävänä tahona. 

Lue myös:

    Uusimmat