Huolestuttava piirre musiikkitapahtumissa – jopa kolmasosa kokenut epäasiallista käytöstä

Eniten asiatonta käytöstä tapahtui esitystä katsottaessa.

Kolmasosa musiikkifestivaaleilla käyneistä on kokenut viiden viime vuoden aikana epäasiallista käytöstä. Tämä käy ilmi verkkokyselystä, johon tuli yli 18 000 vastausta, kertoo Taideyliopisto tiedotteessa. Kyselylinkkiä jaettiin viime vuoden lopulla 24 musiikkifestivaalin sosiaalisen median kanavissa.

Eniten epäasiallista käytöstä olivat kokeneet muunsukupuoliset, lähes kaksi kolmasosaa vastanneista. Naisista reilu kolmannes ja miehistä neljännes olivat kokeneet asiatonta käytöstä.

Epäasiallisen käytöksen yleisimmät muodot olivat seksuaalinen häirintä ja fyysisesti uhkaavat tilanteet.

Eniten asiatonta käytöstä tapahtui esitystä katsottaessa. Seuraavaksi riskialttiimpia paikkoja olivat baarialue ja ruuhkaiset tilanteet.

Häiritsijä oli lähes aina tuntematon yleisön jäsen.

– Järjestysmiesten taholta koettu epäasiallinen käytös oli vähäistä (5 %), mutta tämä on silti huolestuttavaa, koska järjestyksenvalvojien tulisi nimenomaan huolehtia siitä, että tapahtumissa on turvallista, Taideyliopiston tiedotteessa todetaan.


Häirintä yleistä myös keikoilla

Festivaalikävijöiden lisäksi epäasiallisen käytöksen yleisyydestä kysyttiin myös keikka- ja konserttikävijöiltä. Samalla tavalla toteutettuun verkkokyselyyn tuli noin 2 400 vastausta. 17 konsertti- ja keikkapaikkaa jakoi kyselylinkkiä viime vuoden lopulla.

Vastaajista lähes neljäsosa oli kokenut konserteissa tai keikoilla epäasiallista käytöstä viiden viime vuoden aikana.

Myös konserteissa eniten asiattomasta käytöksestä kärsivät muunsukupuoliset.

Lue myös:

    Uusimmat