Tili Meritassa tai Kansallis-Osake-Pankissa? Näin kävi rahoillesi, jos unohdit tilisi jo suljettuun pankkiin

Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin 0:43
KATSO MYÖS: Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin

Moni meistä on saanut ensimmäisen pankkitilinsä jo lapsena. Tämän jälkeen pankkeja on tullut ja mennyt. Jos pankki on lakkautettu, mitä tilille tapahtui?

Moni muistaa elävästi "oravapankin" lapsuudestaan. Oikeasti oravalogon omannut Kansallis-Osake-Pankki on jo kadonnut pankkikentältä – aivan kuten Sampo Pankki, Merita tai Suomen Yhdyspankkikin. Pankkeja on vuosien varrella esimerkiksi sulautunut toisiin pankkeihin.

Jos kummien tai isovanhempien lahjaksi avaama pankkitili pääsi elämän aikana unohtumaan, mitä tapahtui tilille, joka oli tällaisessa pankissa? 

Entä, jos pankki on lakkautettu – mitä tilille tapahtui?

Osa pankeista on vuosien varrella yhdistynyt. Kansallis-Osake-Pankki ja SYP ovat menneen talven lumia, joten mitä tapahtui varoille, jotka olivat näiden pankkien tilillä?

– Tämä on oikein hyvä kysymys, koska totta kai pankkikenttä on elänyt. Kun Aktia-pankki muodostui 1990-luvun alussa, siihen fuusioitui useita säästöpankkeja, Aktian henkilöasiakkaista vastaava johtaja Oscar Taimitarha sanoo.

Pankkiala kuitenkin on hyvin säänneltyä. Rahat eivät siis ole pankin poistuessa hävinneet, vaan ne jatkavat olemassaoloaan.

– Jos pankille on tapahtunut jotakin, pankin tiedot, tilit ja rahat eivät ole kadonneet maan päältä. Ne on viranomaisten tai toisen pankin toimesta otettu haltuun. Esimerkiksi vanhat KOP-tilit elävät Nordean tileinä, Taimitarha sanoo.

Asiakkaat osuudeksi jää selvittää, mihin hänen pankkinsa on vuosien varrella fuusioitunut. Tilinumerokaan tuskin on enää sama kuin vanhassa tiliotteessa.

– Nykyisin tilinumerot ovat IBAN-muodossa, eli niissä on FI ja kaksi numeroa edessä. Jos tilinumero on ollut ennen muutosta IBAN:iin liian lyhyt, on lisätty tietty määrä välinollia, Taimitarha sanoo.

Aikaisemmin tilinumero sisälsi paljon tietoa

Aikaisemmin tilinumero sisälsi paljon tietoa: se kertoi, minkä pankin missä konttorissa tili oli avattu, tai millainen tilityyppi oli kyseessä. Esimerkiksi Aktiassa tilit alkavat numeroilla 4055.

– Tässä nelonen kertoo edelleen, että tili on silloista vanhaa säästöpankkiryhmää. Neljän ensimmäisen numeron jälkeen tuli aiemmin kaksi numeroa, jotka kertoivat, missä konttorissa tili on avattu. Tätä konttorinumerointia ei ainakaan Aktiassa enää käytetä, vaan alun jälkeen tulee juokseva numerointi, Taimitarha paljastaa.

Lue myös:

    Uusimmat