Tilanne Kosovon ja Serbian rajalla kiristyy entisestään – Upin tutkija avaa Venäjän roolia tilanteessa

Kosovon ja Serbian rajalla kireä tilanne – mikä on Venäjän rooli? 8:09
Katso Liven lähetys, jossa Ulkopoliitisen instituutin vanhempi tutkija kertoo, onko kriisin myötä ilmentynyt pakolaisliikehdintää.

Tilanne Kosovon ja Serbian rajalla on kiristynyt entisestään. 

Kosovo on keskiviikkona sulkenut suurimman rajanylityspaikkansa Serbian vastaisella rajalla. Kosovo on myös väittänyt Venäjän tukevan Serbiaa jännitteiden lietsomisessa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakalalle Kosovon ja Serbian kiristynyt tilanne ei tullut yllätyksenä. Hänen mukaansa maiden välit ovat menneet jännitteisempään suuntaan reilun vuoden ajan jatkuvien kiistojen myötä. 

– Syksyllä oli kiista rekisterikilvistä. Kosovo määräsi, että Kosovon serbivähemmistö ei saa enää käyttää serbialaisia rekisterikilpiä autoissaan, Hakala antaa esimerkin.

Itsenäisyyskysymys hiertää

Maiden väliset jännitteet juontavat juurensa ensisijaisesti vuoteen 2008, jolloin Kosovo julistautui itsenäiseksi. Serbia ei koskaan tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovon itsenäisyyttä eivät ole myöskään tunnustaneet esimerkiksi kaikki EU- tai Nato-maatkaan.

– Tämä tietysti haittaa Kosovon kansainvälisen aseman kehittymistä, ja myös itsenäisyyskysmys Serbian kanssa hiertää kaikissa kahdenvälisissä suhteissa.

Kosovossa on myös suurehko serbivähemmistö, jonka oikeuksia Serbia on sitoutunut turvaamaan.

– Se helposti johtaa myös siihen, että Serbia on jollain tavalla puuttumassa Kosovon sisäisiin asioihin. 

Lähiaikoina maiden välisistä jännitteistä tuskin päästään, sillä Serbia on tehnyt hyvin selväksi, että se ei aio tunnustaa Kosovon itsenäisyyttä.

– Sen takia ollaan jumissa, Hakala toteaa.

Venäjä kiistää osallisuutensa

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa Kosovon ja Serbian välisten jännitteiden kiristymiseen. Hakalan mukaan tästä ei olekaan selkeitä osoituksia.

– Toki Venäjällä on merkittävä rooli Serbian tukijana, ja on aika todennäköistä että Serbia ei ryhtyisi voimatoimiin, ellei se olisi jollain tapaa Venäjän hyväksymää.

EU ei ole pystynyt kehittämään Kosovon ja Serbian välisiä suhteita riittävän hyvin. Hakalan mukaan se palvelee Venäjän etua.

– Toisaalta en usko, että Venäjänkään intressissä olisi laajamittainen sota, jossa Serbia todennäköisesti odottaisi tukea Venäjältä, johon Venäjällä ei ole välttämättä rahkeita tässä tilanteessa.



Lue myös:

    Uusimmat