Yhdysvallat kertoo Serbian lisänneen joukkojaan Kosovon rajalla – kehottaa vetäytymään

Yhdysvallat kertoo havainneensa Serbian lisänneen merkittävästi joukkojaan Kosovon rajalla ja kehottaa maata vetämään joukkonsa takaisin. Yhdysvaltojen mukaan Serbia on vaarassa epävakauttaa tilanteen alueella.

– Tarkkailemme suurikokoista Serbian armeijan joukkojen keskittymää Kosovon rajalla. Siihen kuuluu ennennäkemätön määrä serbialaista teknisesti edistynyttä tykistöä, tankkeja ja mekanisoituja taisteluosastoja. Pidämme tätä hyvin epävakauttavana kehityksenä, kertoo Valkoisen talon tiedottaja John Kirby toimittajille.

– Kehotamme Serbiaa vetämään nuo joukot takaisin rajalta, hän jatkoi.

Kirbyn mukaan Nato on lisäämässä KFOR-kriisinhallintaoperaationsa joukkoja alueella, mutta hän ei kertonut tästä tarkempia yksityiskohtia.

Tilanne ennätyksellisen jännitteinen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kerrotaan soittaneen Serbian presidentille Aleksandar Vucicille kehottaakseen tätä palaamaan neuvottelupöytään.

Alueen tilanne on jännitteisempi kuin vuosiin. Viime viikonloppuna kosovolainen poliisi sai surmansa väijytyksessä, minkä jälkeen kosovolaiskylässä lähellä Serbian rajaa käytiin piiritystaistelu aseistautuneen joukon ja Kosovon poliisin välillä. Tunteja kestäneessä piirityksessä kuoli kolme serbialaista asemiestä.

Kosovo on syyttänyt tapahtumasarjasta Serbiaa, joka puolestaan pitää Kosovoa vastuullisena. Pohjois-Kosovossa asuu serbivähemmistö, jota Serbia tukee. Pohjois-Kosovon serbien mukaan heidän edustuksensa albaanienemmistöisen Kosovon hallinnossa on olematon.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.

Lue myös:

    Uusimmat