Kosovo lykkää uusia rajasääntöjä ampumavälikohtauksen jälkeen – turvallisuustilanne maan pohjoisosassa kireä

Kosovon hallitus päätti myöhään sunnuntaina lykätä uusien rajasääntöjen toimeenpanoa kuukaudella sen jälkeen, kun poliisi sulki kaksi Serbiaan johtavaa rajanylityspaikkaa ampumavälikohtauksen jälkeen.

Tuntemattomat miehet ampuivat poliiseja kohti, ja serbit sulkivat teitä uusista rajasäännöistä johtuvien jännitteiden vuoksi maan pohjoisosassa.

Uusien sääntöjen mukaan Kosovoon Serbiasta saapuvien ihmisten olisi vastedes korvattava serbialainen henkilötodistuksensa väliaikaisella asiakirjalla Kosovossa oleskelun ajaksi. Lisäksi niiden serbitaustaisten ihmisten, joiden autojen rekisterikilvet on myönnetty Serbiassa, tulee vaihtaa rekisterikilpensä uusiin kosovolaisiin kilpiin kahden kuukauden sisällä.

Kosovon pääministeri Albin Kurti sanoi aiemmin sunnuntaina, että kyseessä on vastavuoroinen toimi, sillä samaa vaaditaan Serbiaan saapuvilta Kosovon kansalaisilta.

Kosovon hallitus kuitenkin lupasi lykätä uusien rajakäytäntöjen toimeenpanoa sen jälkeen, kun pääministeri Kurti ja Yhdysvaltain Kosovon-suurlähettiläs Jeffrey Hovenier tapasivat sunnuntaina. Hovenier kertoi toimittajille pyytäneensä uusien rajasäännösten lykkäämistä.

Myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell kiitteli Twitterissä Kosovon hallituksen lykkäyspäätöstä.

Hallitus perusteli päätöstään sillä, että kaikki esteet rajanylityspaikoilla poistettaisiin ja saataisiin täysi liikkumisvapaus. Sunnuntai-iltana sadat serbitaustaiset ihmiset pysäköivät raskaita ajoneuvoja Serbiaan johtaville teille estäen liikenteen.

Kireä tilanne maan pohjoisosissa

Poliisin mukaan kukaan ei haavoittunut sunnuntain välikohtauksessa.

Sotilasliitto Naton KFOR-operaation Twitter-tilillä julkaistussa tiedotteessa turvallisuustilannetta maan pohjoisosissa kuvaillaan kireäksi. Tiedotteen mukaan KFOR-operaation joukot seuraavat tilannetta tiiviisti ja ovat valmiina toimiin, jos rauha on vaarassa. Tiedotteessa sanotaan, että KFOR ottaa käyttöön mitkä tahansa tilanteen vaatimat keinot taatakseen turvallisen tilanteen Kosovossa.

Suomen Puolustusvoimien mukaan KFOR-operaation tehtävänä on taata rauha monietnisessä Kosovossa ja muun muassa tukea YK:n johtamaa ja koordinoimaa Kosovon väliaikaista siviilihallintoa.

KFOR-operaatioon osallistuu Puolustusvoimien mukaan parhaillaan noin 20 suomalaista. Vuodesta 1999 lähtien operaatiossa on palvelleiden suomalaisten lukumäärä on noin 7300.

Edelliset isommat jännitteet alueella nähtiin syyskuussa, jolloin sadat serbitaustaiset ihmiset järjestivät päivittäisiä mielenosoituksia ja estivät liikenteen kahdella rajanylityspaikalla. Tuolloin vihamielisyyttä aiheutti Kosovon päätös vaatia serbialaisilta väliaikaisia kosovolaisia rekisterikilpiä rajan ylittämisen jälkeen.

Useimmat EU-maat ja Yhdysvallat tunnustaneet itsenäisyyden

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Maan pohjoisosassa enemmistön väestöstä muodostavat serbit. Serbitaustaiset ihmiset eivät tunnusta Kosovon pääkaupungin Pristinan auktoriteettia, vaan ovat yhä poliittisesti lojaaleja taloudellista tukea antavalle Serbialle, joka ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä.

Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut noin sata valtiota, mukaan lukien useimmat EU-maat sekä Yhdysvallat. Suomi oli 27:s Kosovon itsenäisyyden tunnustanut maa.

EU:n johdolla käytävät neuvottelut eivät ole onnistuneet normalisoimaan Kosovon ja Serbian välistä suhdetta, vaikka ne alkoivat jo vuonna 2011.

Lue myös:

    Uusimmat