Mainos

Tilanne kärjistymässä Irakin shiia-alueilla

Irakin viimeaikaiset vastakkaiasettelut ovat kärjistymässä, kun radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin seuraajat julistivat pyhän sodan Basrassa olevia Britannian joukkoja vastaan.

Najafin kaupungissa taistelut yltyivät kovemmaksi kuin moneen kuukauteen. Shiiajohtaja MoqtadaAl-Sadrin seuraajat ampuivat alas Yhdysvaltain helikopterin Najafissa. Armeijalähteiden mukaan helikopterin miehistö kärsi maahansyöksyssä vammoja, mutta pääsi turvaan.

Kaksi irakilaista menetti henkensä yhteenotoissa shiiojen ja brittijoukkojen välillä Basrassa.

Najafin lähellä kapinalliset surmasivat yhden amerikkalaissotilaan ja haavoittivat viittä, Yhdysvaltain sotilaslähteet kertoivat. Irakin terveysministeriön mukaan Najafin yhteenotoissa on kuollut ainakin kolme siviiliä, mukaanlukien ambulanssinkuljettaja.

Arvostettua shiiajohtajaa ajatollah Ali al-Sistania hoidetaan parhaillaan sydänvaivojen vuoksi Najafissa. Jos yhteenotot vaikuttavat miehen heikkoon terveyteen, hänen seuraajansa saattavat hyvinkin syyttää Yhdysvaltain armeijaa tapahtuneesta.

- Kesäkuussa Moqtada al-Sadrin joukkojen ja liittouman välillä solmittua tulitaukoa on rikottu selvästi, Yhdysvaltain armeija tiedotti tänään.

Al-Sadrin edustajat vakuuttivat liittouman joukkojen hyökänneen ensin.

Taisteluita käytiin myös Bagdadin köyhillä shiiamuslimialueilla. Al-Sadrin joukkojen edustajan mukaan laukaustenvaihdossa paikallisten asukkaiden ja Yhdysvaltain joukkojen välillä kuoli yksi irakilainen.

Mahawilin kaupungissa Bagdadin eteläpuolella poliisiaseman edessä räjähtänyt pommi surmasi ainakin kuusi ihmistä ja haavoitti 24:ää. Lähistöllä kaksi poliisia ammuttiin kuoliaaksi.

Seitsemän panttivangin kohtalosta ei kuultu tänään uutta. Sieppaajat ovat uhanneet surmata panttivankinsa yksi kerrallaan, ellei miehet palkannut kuwaitilaisyhtiö lähde Irakista ja maksa korvauksia Fallujan pommitusten uhreille.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.