TikTok-villitys vie laksatiivit kaupoista Yhdysvalloissa

Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? 9:36
KATSO MYÖS: Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii?

TikTokissa kohistaan laksatiiveista, joita moni käyttää, vaikka varsinaisia suolisto-ongelmia ei olisikaan.

Nyt TikTokissa kohistaan laksatiiveista samaan tapaan. Jenkkiapteekeista ja -kaupoista ne ovatkin loppumassa, kertoo muun muassa New York Post. Tuotteiden ostajien keski-ikä on laskenut. Myös nettikauppa Amazonissa laksatiivipillereihin liittyvät haut ovat vuoden sisällä moninkertaistuneet. 

Jotkut tiktokkaajat vannovat laksatiivien nimeen ja kertovat videoillaan niiden hyvistä vaikutuksista. Suolistoaiheelle on videopalvelussa oma tunniste, #GutTok, jonka videoita on katsottu yli miljardi kertaa. 

Laksatiiveilla ei tule laihduttaa

#GutTok-tunniste sisältää myös aitoja suoliston terveysvinkkejä. Moni käyttää laksatiiveja suolisto-ongelmiin, mutta tuotteita saatetaan käyttää, vaikka varsinaisia vessaongelmia ei olisi.

Jotkut esimerkiksi kertovat "puhdistuskuureista", joita tekevät tuotteiden avulla. Oikeasti ihmiskeho ei tarvitse detox-kuureja – maksa ja munuaiset kyllä puhdistavat elimistöä

Käyttäjä kertoo "puhdistusrutiinistaan", johon liittyy laksatiivituotteita. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Käyttäjä juo laksatiivituote Miralaxia. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Medioiden mukaan tuotteesta puhutaan jopa "budjettiin sopivana Ozempicina". Forbes muistuttaa, että laksatiivit eivät ole laihdutustuote. Ne esimerkiksi poistavat nestettä, mikä saattaa kyllä pienentää vaa'an lukemaa väliaikaisesti, mutta vaikutus ei ole pysyvä eikä siihen tulisi pyrkiä.

– Se, että keho on kuivunut, ei ole hyvä asia. Et halua kertoa muille "mahdun nyt vaatteisiini, kaikki on mahtavaa lukuun ottamatta päänsärkyjä, janoa, uupumusta, kuivaa ihoa, huimausta ja sitä tunnetta, että taju menee kohta", lehti kuvailee.

Suolisto voi tottua laksatiiveihin

Osa tiktokkaajista käyttää laksatiivituotteita vatsan turvotuksen ja krooniseksi kuvaamansa ummetuksen hoitoon. Mikäli vaivana todella on pitkäaikainen ummetus, kannattaa suunnata lääkärin pakeille. Ummetuksen ensisijainen hoito on elintapojen muuttaminen. 

Käyttäjä esittelee laksatiivien käyttöään. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Ulostamista edesauttavat esimerkiksi kuitupitoinen ruokavalio, riittävä nesteensaanti, säännöllinen ulostusrytmi ja liikunta.

Laksatiiveja ei tule käyttää säännöllisesti, vaan vain muutamia päiviä kerrallaan. Suolisto tottuu säännölliseen käyttöön eikä lopulta enää toimi ilman lääkettä.

Katso myös: Ummetuksesta kärsivää kilpikonnaa hoidettiin erikoisella tavalla

Näin Kilpikonnan ummetusta hoidetaan 0:37
Kilpikonnan ummetusta hoidetaan hieromasauvoilla.

Lue myös:

    Uusimmat