Mainos

Tiitisen listasta tuli ikoni

Tiitisen lista nousee taas parin vuoden hiljaiselon jälkeen keskusteluun, kun korkeimmassa hallinto-oikeudessa puidaan nyt toistamiseen sen julkisuutta.

MTV3:n uutiset hävisi suojelupoliisille julkisuuskiistan 2003, mutta nyt Nelosen uutiset ottaa uutta erää. Merkittävää on se, että Helsingin hallinto-oikeus kumosi kesällä 2008 KHO:n aiemman kannan. Nyt katsotaan muuttaako KHO oman seitsemän vuoden takaisen ratkaisunsa.

Listan vaiheita on selostettu uutisjutussa ja koko stasi-vyyhdin vaiheista voi lukea MTV3:n Stasi-erikoissivuilta.

Miksi lista on tärkeä?

Suojelupoliisi on vähätellyt listan merkitystä, mutta se on noussut suomettumiskeskustelussa ja -keskustelemattomuudessa eräälaiseksi ikoniksi.

On syntynyt ristiriita: valtio haluaa salata listan, mutta tiedotusvälineet haluavat sen julki "pesänselvittämisen" nimissä.

Tosin olennaista myös on, että suomalaisten suhteet Itä-Saksaan olivat menneinä vuosina huomattavasti suppeammat kuin Neuvostoliittoon. Erona on se, että aikanaan DDR:n hajoamisen myötä Itä-Berliinistä valui tietoa yhteistyökumppaneista tai sellaisiksi epäillyistä länteen. Neuvostoliitosta tällaista tietoa ei ole tullut.

Toinen seikka, joka tekee listan tärkeäksi liittyy suojelupoliisiin itseensä. Vaikka suojelupoliisi hoitaa yhteiskunnassa tiettyjä erityistehtäviä, kuuluu se silti siihen viranomaisten piiriin, joita julkisuuslain nojalla on voitava valvoa.

KHO:n vanhan 2003 päätöksen perusteella suojelupoliisi on voinut salata kaiken, jonka se itse katsoo vaikuttavan yhteistyöhönsä muiden tiedustelupalveluiden kanssa ja sitä kautta valtion turvallisuuteen. Nyt meneillään olevassa toisessa vaiheessa arvioidaan uudestaan sitä ulottuuko julkisuus sittenkin supoon.

Kolmas näkökulma on tiedustelupalveluiden tietojen vaihto ylipäätään. Supo on itse pitänyt listaa merkityksettömänä, mutta tiedot ovat kuitenkin olleet sen käytössä. Siitä ei ole tietoa miten niitä on hyödynnetty.

Nykyisin eri maiden tiedustelupalvelut vaihtavat paljon tietoa terroriepäillyistä ja tässä tiedonvaihdossa on liikkunut myös perätöntä tietoa eri maiden kansalaisista. Jotkut ovat joutuneet vaikeuksiin, jotkut jopa kidutettaviksi.

Kulttilistalla on merkitystä myös nykypäivänä - erityisesti periaatteiden tasolla.

Lisäys 12.3.:

Tässä raportit suullisesta käsittelystä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.