Tietoturvaguru varoittaa karmeasta Facebook-mokasta, jonka sinäkin olet saattanut tehdä – "Tätähän ne kaikki pyytävät"

1:20

Peter Nymanin isännöimässä Peter Nyman -ohjelmassa nähdään tiistai-iltana (MTV3 klo 22.35) F-Securen tutkimusjohtaja, tietoturvaguruksikin tituleerattu Mikko Hyppönen.

VIDEO: Hyppönen paljastaa, miksei hän itse ole Facebookissa – ja miksi kyseessä ei ole ollut helppo päätös edes tietoturva-asiantuntijalle.

Peter Nyman -ohjelmassa tänään vieraileva F-Securen tutkimusjohtaja ja tietoturvan suurlähettiläs Mikko Hyppönen varoittaa Facebook-käyttäjiä muun muassa hassunhauskojen persoonallisuustestien vaaroista.

Vaikka testit voivat vaikuttaa viattomilta, päätyy pahaa-aavistamaton käyttäjä paljastamaan itsestään yleensä enemmän kuin haluaisi. Tällaisen testin tekeminen nimittäin edellyttää, että käyttäjä luovuttaa tietonsa testin tekijälle, joka puolestaan voi käyttää tietoja haluamallaan tavalla.

Ethän ole tehnyt tätä virhettä?

Hyppönen, joka itse edes ole Facebookissa, kertoo, että hänetkin on siellä kuitenkin jo profiloitu. Siihen nimittäin riittää, että hänen kaverinsa ovat palvelun käyttäjiä, eivätkä ole ajatelleet kaikkien tekojensa seurauksia.

– Se on karmeaa, miten ihmiset mennessään palveluihin kuten Facebookiin, ensimmäisenä jakavat osoitekirjansa sinne. Tätähän ne kaikki palvelut pyytävät, Hyppönen sanoo ja mainitsee myös monien muiden sosiaalisen median alustojen toimivan samalla tavalla.

Mikäli käyttäjä antaa osoitekirjansa sisällön Facebookille, eli somepalveluiden omin termein "yhdistää osoitekirjansa palveluun", ovat myös kaikki puhelimessasi olevat yhteystiedot vapaata riistaa. 

– Näin sinne syntyy puhelinnumeroiden perusteella kartta ihmisistä ja siitä, ketkä tuntevat toisensa. Nämä kaikki järjestelmät tietävät myös minut, vaikkei minulla Facebookissa omaa tiliä olekaan, Hyppönen kertoo.

Hyppönen antaa illan ohjelmassa vinkkejä niin omasta kuin kavereidensakin tietoturvasta huolestuneille Facebook-käyttäjille. Hän keskustelee Peterin kanssa myös siitä, miten äänestäjiin voidaan vaikuttaa – ja on jo vaikutettu – sosiaalisessa mediassa.

Peter Nyman MTV3-kanavalla tiistaisin klo 22.35 – muista katsoa!

***

0:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja