Tietosuojavaltuutettu: Jehovan todistajilla henkilörekisteri

Tietosuojavaltuutetun mukaan Jehovan todistajien ovelta ovelle -työssä kerätyistä tiedoista muodostuu henkilörekisteri.

Jehovan todistajat ovat keränneet ihmisten henkilötietoja näiden tietämättä. Tietosuojavaltuutetun mukaan ovelta ovelle -työssä on merkitty muistiin esimerkiksi ihmisten nimiä ja osoitteita ilman lupaa. Henkilötietolain mukaan tietojen keräämiseen tarvitaan ihmisten suostumus.

Jehovan todistajia on pyydetty ilmoittamaan kesän aikana, aiotaanko lakia vastedes noudattaa. Tietosuojalautakunta voi tarvittaessa antaa asiasta oikeudellisesti sitovan päätöksen ja asettaa uhkasakon.

Kotikäynneillä on keskusteltu esimerkiksi ihmisten perhetaustasta, uskonnosta ja huolenaiheista. Saatuja tietoja on kirjattu muistiin tapaamisten jälkeen. Tietosuojavaltuutetun mukaan henkilötietojen kerääminen on Jehovan todistajien uskonnollisen yhdyskunnan ohjaamaa toimintaa. Vastapuolen mielestä seurakunnan jäsenet puhuvat ihmisille yksityishenkilöinä.

Osoitteet muistiin

Jehovan todistajien puheenjohtaja Jukka Ropponen vakuuttaa, ettei ovelta ovelle -työtä tekeviä velvoiteta muistiinpanojen tekemiseen. Hän sanoo ensin, ettei ihmisten henkilötietoja laiteta muistiin kotikäynneillä. Myöhemmin hän korjaa, että useimmiten henkilötietoja ei kerätä.

- Kun tehdään hengellistä työtä, halutaan pitää järjestystä yllä. Joissakin tapauksissa nimi otetaan ylös. Jos sovitaan uudesta tapaamisesta, on kiva tietää ihmisen nimi, Ropponen muotoilee.

Hän kuitenkin jatkaa, että yleensä muistiin merkitään, milloin missäkin ovella on käyty. Ihmisten osoitteet puolestaan kuuluvat henkilötietojen piiriin.

Ropponen kiistää, että henkilötiedot muodostaisivat henkilörekisterin, koska kotikäyntejä tekevien muistiinpanot ovat henkilökohtaisia. Hän vastaa ympäripyöreästi siihen, onko lähetystyötä tekeviä ohjeistettu kysymään ihmisiltä lupa tietojen kirjaamiseen.

- Jos se on mahdollista, niin kysytään.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat