Tietokirjailija löysi yllättäen yleisimmän syyn psyykkisille sairauksille: "Ei saa korostaa liikaa perinnöllisyyttä"

Miksi mieli sairastuu ja miten sitä voi estää? 8:44
Leena Vähäkylällä on omakohtaista kokemusta psyykkisistä sairauksista. Haastattelussa hän kertoo, millaisia tunteita oma diagnoosi herätti.

Psyykkisiin sairauksiin perehtynyt tietokirjailija Leena Vähäkylä huomasi potilaita haastatellessaan, että usein mielenterveyshäiriön laukaisee koulukiusaaminen. Vähäkylä vieraili Uutisaamussa kertomassa mielen sairauksista.

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Yleisin mielen sairaus on masennus. Ainakin joka kymmenes tai ehkä jopa joka viides suomalainen kokee elämänsä aikana vähintään yhden vakavan masennusjakson, kertoo Terveyskirjasto.

Usein psyykkisistä sairauksista puhuttaessa keskitytään niiden oireisiin ja hoitoon. Mutta miksi ihminen ylipäätään sairastuu?

Tietokirjailija Leena Vähäkylä haastatteli uutta Sairastunut mieli -kirjaansa varten 21 psyykkisesti sairasta henkilöä. Heistä suurin osa sairasti psykoosia – tilaa, jossa henkilön todellisuudentaju on heikentynyt. Haastateltujen kertomuksista selvisi, että vaikka usein painotetaan psyykkisesti sairaiden perinnöllistä alttiutta mielenterveyshäiriöille, yleisin sairastumisen syy tai laukaisija löytyy ympäristöstä.

– Tässä kirjassa yllättäen etsimättä koulukiusaaminen oli yleisin syy. On myös muutama työpaikkakiusattu, Vähäkylä sanoi Uutisaamussa.

Tuloksen hätkähdyttämä kirjailija kääntyi tutkijoiden puoleen. Asiantuntijat kertoivat, että sairastuneiden joukossa on erityisen paljon koulukiusattuja.

Vähäkylän kirjaan haastateltujen sairastumisen taustalta löytyi myös perhetraumoja, kuten väkivaltaa ja hylkäämisiä. Eräs haastateltu kertoi äitinsä halanneen häntä ensimmäisen kerran varhaislapsuuden jälkeen, kun lapsi kertoi koulukiusaamisestaan.

Katso video: Miten psykoosi oireilee? Juttu jatkuu videon alla.

"Psykoosissa olemisen kokemus on kauhistuttava monelle" 2:27
Tällaisia ovat psykoosin oireet.

Juurisyihin puuttuminen ehkäisisi psyykkisiä sairauksia

Vähäkylä itse kokee, että tutkijat ja lääkärit korostavat perimän merkitystä yrittäessään selittää psyykkisiä sairauksia, vaikka todellisuudessa sen laukaisee usein jokin ulkoinen tekijä.

– Mun mielestä ei saa liikaa korostaa perinnöllisyyttä ja mennä sen taakse, vaan nämä juurisyyt ovat niitä, mihin pitäisi puuttua.

Ainoastaan juurisyihin puuttumalla voidaan ehkäistä psyykkisten sairauksien puhkeaminen. Hajonnutta mieltä on vaikea korjata etenkään nykykeinoin.

Tyypillisesti hoitoon pääsy mielenterveysongelmien vuoksi on nimittäin vaikeaa, eivätkä kaikki saa tarvitsemaansa terapiaa. Terapia olisi paras tapa hoitaa lähes kaikkia psyykkisiä sairauksia. Nyt potilaita usein lääkitään, vaikka vain osa mielen sairauksista sitä oikeasti vaatii.

Millaisten asioiden kanssa psyykkisesti sairaat joutuvat kamppailemaan? Entä miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat ihmissuhteisiin? Katso koko haastattelu videolta.

Uutisaamu nähdään joka arkiaamu MTV3-kanavalla kello 6.25–9.05, ja lisäksi ohjelma on katsottavissa kokonaisuudessaan mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat