Tietämättään raskaana olleen naisen synnytys käynnistyi kesken lennon Havaijille – onneksi matkustajien joukosta löytyi yllättävää apua

Lennolla Yhdysvaltojen Salt Lake Citysta Honoluluun Havaijille tapahtui yllättävä synnytys.

Lavinia Mounga oli matkalla perheensä kanssa lomalle Havaijille, kun hän yllättäen synnytti poikavauvan, kertoo CNN.

Yllä olevan videon matkustamosta TikTokiin julkaissut ja lennolla mukana ollut Julia kertoo, että lento Utahin Salt Lake Citysta oli ollut muutaman tunnin myöhässä. Kolmannen lentotunnin kohdalla lentokoneen miehistö oli kuuluttanut ja kysynyt, oliko koneessa mukana lääkäreitä. Lavinian synnytys oli alkanut hänen ollessaan vessassa.

Lavinialla kävi tuuri. Yllättäen samalla lennolla matkustikin kolme vastasyntyneiden teho-osastolla työskentelevää hoitajaa sekä lääkäri. Kaikki riensivät auttamaan synnytyksessä.

– Olen ennenkin auttanut lennoilla sairauskohtauksien hoidossa, mutta tällä kertaa miehistön kutsu oli selvästi normaalia hätäisempi. Sanoin lentoemännälle, että olen lääkäri ja hän kertoi minulle tilanteen, lennolla mukana ollut, kätilönä synnytyksessä toiminut lääkäri Dale Glenn muistelee tilannetta.

Shokissa ollut äiti pyörtyi kesken synnytyksen

– Kun menin koneen perälle, näin Lavinian vauva käsissään. Se oli niin pieni, Lani Bamfield, yksi synnytykseen avustamaan rientäneistä hoitajistakertoo.

Pojan nimeksi annettiin Raymond. Ennenaikaisesti syntynytRaymond oli pienikokoinen ja tarvitsi senkin takia apua, että oli syntynyt vasta raskausviikolla 29, eikä pelkästään siksi, että oli syntynyt yllättäen kesken lennon.

Nainen oli tietämättään 29. Viikolla raskaana – synnytys käynnistyi kesken lennon Havaijille 0:45

Videolla kuvia tuoreesta äidistä ja pojasta.

"En tiedä, mistä hän tuli"

Myös USA Today haastatteli Glenniä tapahtumista. Tämän mukaan vastasyntyneen ensimmäiset minuutit ovat tärkeitä vauvan selviytymisen kannalta. Ilman lääkäriä ja kolmea hoitajaa, Lani Bamfieldia, Amanda Beedingia and Mimi Hota, vauva ei olisi välttämättä selvinnyt yläilmoissa. Kaiken lisäksi Lavinia oli pyörtynyt kesken synnytyksen, todennäköisesti shokin takia.

– En todellakaan tiennyt olevani raskaana ja sitten Raymond vain saapui maailmaan, en tiedä, mistä hän tuli, Lavinia kertoo jälkikäteen.

Glennin mukaan muut matkustajat olivat yllättävän rauhallisia tilanteeseen nähden. Moni lahjoitti tuoreelle äidille ja vauvalle vaippoja ja vilttejä. Erämaataidoilla koulutettu lääkäri Glenn kiitteli Laviniaa tämän vahvuudesta uskomattomassa tilanteessa. Tuore äiti nimittäin käveli vain minuutteja synnytyksen jälkeen istumaan takaisin matkustamoon.

Lopun lentoa hoitajat ja Dale Glenn pitivät huolta Laviniasta ja hänen pienokaisestaan. He improvisoivat saatavilla olevista tarvikkeista kaiken, mitä vastasyntynyt ja tuore äiti saattoi ensihätään tarvita.

Ensiapua erämaataidoilla

Jälkikäteen Glenn kertoi luottaneensa vaistoihinsa ja luonnossa liikkuessaan oppimiinsa taitoihin selvitä sillä, mitä on tarjolla. Tavanomaisia synnytyksessä tarvittavia kätilön instrumentteja ei ollut saatavilla 10 kilometrin korkeudessa Tyynen valtameren yläpuolella.

Hän ja hoitajat käyttivät kengännauhaa napanuoran katkaisuun ja lämmittivät mikrossa pulloja lämpötyynyiksi vauvalle. He joutuivat myös käyttämään älykelloa monitoroidakseen vauvan sydämensykettä.

Koneen laskeuduttua Honoluluun ensihoitajista koostuva tiimi nousi lentokoneeseen hakemaan Lavinian ja vauvan sairaalaan.

– Hän oli hyvin onnekas, kun kolme vastasyntyneiden teho-osastolla työskentelevä hoitajaa ja lääkäri olivat nousseet samalle lennolle hänen kanssaan, Glenn pohtii jälkikäteen.

– Parasta oli kaikkien yhteistyö. Kaikki halusivat vain auttaa, hän summaa.

Lavinia on jo kotiutettu sairaalahoidosta, mutta pikkuinen ennenaikaisesti syntynyt Raymond on vielä lasten osastolla hoidossa Honolulussa.

Lähteet: CNN, USA Today ja Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat