Tiesitkö? Tästä syystä koiran hengitys haisee pahalle

Tiesitkö, että koirasi purukalusto on yhtä altis sairauksille ja muille vaivoille kuin omasikin? Selkein merkki koiran hammas- ja ienongelmista kumpuaa niin selkeästä merkistä, kuin koiran pahanhajuisesta hengityksestä. Kuinka usein koiran hampaita tulisi sitten pestä?

Koiran hampaiden terveys on erittäin tärkeää. Koirasi hampaat sekä ikenet ovat yhtä alttiita sairauksille kuin omasikin, ja hammasongelmat ovatkin yleisin diagnosoitu ongelma yli 3-vuotiailla koirilla. Koiran suun terveys tulisi tarkastuttaa eläinlääkärillä kerran vuodessa. Yleisin syy, miksi koiran kanssa marssitaan eläinlääkärille huolena koiran hampaiden ja ikenien terveys, on lemmikin pahanhajuinen hengitys – nimittäin koiran hengityksen ei tulisi koskaan haista.

Merkkejä koiran hammas- ja ienongelmista:

– Koiran hengitys haisee pahalta

– Ikenet punottavat, ovat turvonneet tai niistä saattaa vuotaa verta

– Kellertävänruskea hammaskivi

– Kuolaaminen

– Kuume, kipu

– Koira yrittää raapia suutaan

– Koira saattaa varoa puremista tai päinvastoin purra kovempaa

Hammasongelmat eivät ole ainoastaan kivuliaita, vaan bakteerien aiheuttamat ongelmat ovat myös aineenvaihdunnalle haitallisia, ja bakteerit voivat lopulta tunkeutua verenkiertoon johtaen munuaisten, sydämen ja muiden elinten vaurioitumiseen.

Jos koiran ientulehdus on paha, koira saattaa pudottaa ruokaa suustaan ja laihtua syömisvaikeuden seurauksena. Varmista, ettei koiralla ole murtuneita, värjäytyneitä tai puuttuvia hampaita, ja että sen kuono ei ole turvonnut tai poikkeavan muotoinen.

Koirien hammas- ja ienongelmat

Tavallisin vaiva koirilla on ikävä ientulehdus ja siitä johtuvat komplikaatiot. Myös hammasmurtumat, purentaviat, suukasvaimet ja leukamurtumat voivat olla muita vaivoja.

Plakki. Kun ruoan tähteillä elävät suun bakteerit yhdistyvät syljen ja ruoan jäänteiden kanssa, alkaa hampaisiin muodostua plakkia eli toisin sanoen niihin alkaa kertyä bakteerimassaa. Tyypillisesti plakkia kerääntyy hampaiden ulkopinnoille, erityisesti välihampaisiin ja poskihampaisiin.

Hammaskivi. Jos plakkia ei poisteta, siihen yhdistyy syljen mineraaleja, joka kovettuu hammaskiveksi. Hammaskivi ärsyttää ikeniä aiheuttaen ientulehdusta, jonka oireita ovat ienten punoitus lähellä ienrajaa. Se on myös yleinen syy koiran pahanhajuiselle hengitykselle.

Periodontaalinen sairaus (hampaan vieruskudoksen sairaus). Lopulta hammaskiveä muodostuu ienrajan alapuolelle erottaen syvällä olevat leuan luurakenteet hampaista, jolloin muodostuu ientaskuja ja paiseita, jotka antavat otolliset olosuhteet bakteerien kasvulle. Vaurio on peruuttamaton ja johtaa usein hampaan menetykseen, verta vuotaviin ikeniin, syömisvaikeuksiin sekä munuaisten, sydämen ja maksan tulehduksiin.

Harjaa päivittäin!

Koska koirasi hampaat ovat yhtä alttiita sairauksille kuin omasikin, tulisi myös koiran hampaita harjata lähes päivittäin! Koirasi hampaat ja ikenet ansaitsevat yhtä lailla säännöllistä hoitoa kuin omasikin, vähintään 3–4 kertaa viikossa. Hampaiden harjauksesta tulisikin tehdä mukava yhteinen hetki, jossa kärsivällisyys maan perii. Koira kannattaakin opettaa hampaidenpesuun jo pienestä pitäen, luovutusiästä saakka.

Sen lisäksi, että koiran hampaat tulisi tarkastuttaa kerran vuodessa eläinlääkärillä, myös kotihoito on tärkeää hammas- ja ienongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Koiralle kannattaa ostaa koirille tarkoitettu hammasharja ja myös koirien hammastahnaa, kuten myös ruokaa ja puruluita, jotka on tarkoitettu hampaiden puhdistukseen tai hoitoon.

Hammaseläinlääkäri Helena Kuntsi-Vaattovaara Huomenta Suomen vieraana: Katso vinkit hampaiden pesuun!

AVA / Katri Koskinen

Lähde: Purina.fi, Huomenta Suomi -lähetys 14.6.2013

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat