Tiesitkö tästä huvittavasta ilmiöstä? Raskaus voi tarttua ystävältä!

0:58

Onko läheinen ystäväsi juuri saanut lapsen? Onnittelut, voit hyvinkin olla seuraava.

Katso yltä huikea video naisesta, joka tankotanssii viimeisillään raskaana!

Ystävät vaikuttavat toistensa elämäntapoihin ja esimerkiksi painoon. Vuonna 2014 julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan myös raskaus voi ”tarttua” ystävältä toiselle.

Todennäköisyys lapsensaantiin kasvaa heti ystävän synnytyksen jälkeen ja saavuttaa huippunsa kaksi vuotta myöhemmin, minkä jälkeen se alkaa laskea.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 170 naista, jotka olivat teinejä 1990-luvulla. Naisista 820 tuli kymmenen vuotta kestäneen tutkimuksen aikana raskaaksi.

Ne, jotka eivät jälkeläisiä toivo, voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta. Tutkijat eivät nimittäin huomanneet, että ystävän raskaus olisi vaikuttanut lapsia haluamattoman naisen hedelmällisyyteen.

Taustalla vaikuttavat sosiaaliset syyt

Tutkijat uskovat, että taustalla on ystävyyssuhteiden sosiaalinen voima: hyvän ystävän päätös hankkia lapsi vaikuttaa ystävyyssuhteen toisen osapuolen päätöksiin.

– Me kaikki vertaamme itseämme ystäviimme. Perheellisten ystävien ympäröimänä paine omaan vanhemmuuteen kasvaa, sanoi tutkimusta tehnyt Nicoletta Balbo uutistoimisto Reutersille.

Vertailun lisäksi ilmiön taustalla vaikuttaa lähipiiriltä oppiminen. Ystävien vanhemmuutta tutkimalla ihminen oppii, miten uudet saappaat täytetään. Se voi tutkijoiden mukaan lisätä haluja tulla itsekin vanhemmaksi.

Myös pienten lasten seuralle altistuminen saattaa lisätä innostusta hankkia vauva itsekin.

Tutkimus ulottui vain esikoisiin

Tutkimus esiteltiin vuonna 2014 American Sociological Review -julkaisussa. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin vain yhteyttä ystävyksien esikoisten syntymäajan välillä. Siinä ei kiinnitetty huomiota mahdollisiin seuraaviin lapsiin tai tarkasteltu, miten laajempi lähipiiri vaikuttaa raskauteen.

Lähde: Reuters, Kidspot

***

0:42

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja