Tiesitkö? Sveitsissä on laitonta omistaa vain yksi marsu – tässä syy

8:56
Entäpä sitten kani? Kani on yllättävän vaativa lemmikki.

Sveitsissä pidetään huolta siitä, että jokaiselle marsulle löytyy kumppani.

Vaikka Sveitsissä on useita erilaisia lakeja eläinten suojelemiseksi, yksi erikoisimmista liittyy marsuihin. Sveitsissä on nimittäin laitonta omistaa vain yksi marsu, uutisoi New York Post. Techly-sivuston mukaan laki tuli voimaan vuonna 2008.

Koska marsut ovat sosiaalisia olentoja, jotka tarvitsevat lajitoveriensa seuraa ollakseen onnellisia, pidetään Sveitsissä eläinrääkkäyksenä omistaa vain yhtä marsua, kertoo ZME Science.

"Marsu puhuu marsua"

Myös Suomen marsuyhdistys ry muistuttaa sivuillaan, että paras virike marsulle on toinen lajitoveri.

– Marsu puhuu marsua, joten ihminen tai kani ei milloinkaan korvaa lajitoverin seuraa. Ei ole mitään tekosyytä, miksi marsuja tulisi hankkia vain yksi, sivustolla todetaan.

Jos marsun häkkitoverille käy jotain, pitää sveitsiläisten omistajien hankkia toinen toveri välittömästi. Usein avuksi kutsutaan Priska Küng, joka tarjoaa "parituspalvelua" yksinäisille marsuille. Küngin palvelun avulla eloon jääneelle marsulle voi vuokrata kaverin tämän elämän loppuajaksi.

– Ne tuskin koskaan kuolevat samaan aikaan, vaikka ne olisivat tasan samanikäisiä. Ihmiset, jotka eivät halua uutta marsua ja menettävät toisen kahdesta eläimestään, tarvitsevat tilapäisen suunnitelman, Küng selitti ZME Sciencen haastattelussa.

Kuka marsulle kaveriksi?

Küng huomauttaa, että vaikka marsut eivät siedä yksinäisyyttä, kuka tahansa ei kelpaa niiden ystäväksi. Nuori eläin voi ärsyttää vanhempaa marsua, mutta päinvastoinkin voi joskus olla: on Küng nimittäin onnistunut sovittamaan yhteen marsupappoja nuorempien ystävien kanssa. Suomen marsuyhdistys ry toteaa sivuillaan, että urospoikanen kelpaakin usein aikuisen uroksen kaveriksi. Myös poikasesta asti yhdessä asuneet urokset tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään, kunhan tilaa riittää. Naaraat sen sijaan tulevat yhdistyksen mukaan hyvin toimeen keskenään isommissakin laumoissa. Marsujen tuleekin olla samaa sukupuolta, mikäli niiden ei haluta lisääntyvän

Marsulaki ei ole Sveitsin ainoa erikoisuus. Sivuston mukaan maassa tulevien koiranomistajien täytyy mennä kurssille, joissa opetetaan, kuinka lemmikistä pidetään huolta ja kuinka käytösongelmat ratkaistaan, ennen kuin he saavat luvan koiran hankintaan. Myös kalastajien täytyy käydä opettelemassa inhimillistä kalastustapaa ennen kuin kalastuslupa heltiää.

Marsujen lisäksi myös kultakaloilla tulee Sveitsissä olla akvaariokaveri, ja papukaijan tulee saada ainakin tavata lajitovereitaan säännöllisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja