Tiesitkö: Pian sinäkin seuraat sähkökulutustasi netistä päivittäin!

Lähes kaikkiin kotitalouksiin tulee vuoden 2013 aikana mahdollisuus seurata omaa kulutusta tunti tunnilta. Tämä helpottaa energiasyöppöjen tunnistamista ja antaa keinot pienentääturhaa kulutusta.

Valtioneuvoksen päätöksellä Suomessa siirrytään etäluettaviin sähkömittareihin tämän vuoden loppuun mennessä. Lähes kaikille asiakkaille tulee vuoden 2013 aikana mahdollisuus myös nähdä oma kulutuksensa tunti tunnilta Internetissä aina seuraavana päivänä. Osalla energiayhtiöistä tieto on jo käytössä, esimerkiksi Kuopion Energian asiakkaista noin 60 prosenttia omakotitaloasiakkaista voi nähdä oman tilanteensa ekstranetissä.

– Suomessa tämä tulee mahdolliseksi näin tarkasti ensimmäisenä maailmassa, Ruotsissakin kulutustaan voi seurata vain kuukausitasolla, toteaa Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaa.

Sähkön kulutuksen näkee heti seuraavana päivänä, tunti tunnilta. Näin tunnistat mahdolliset energiasyöpöt ja voit pyrkiä pienentämään kulutustasi itse.

– Esimerkiksi märkätilojen lattialämmitykseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se on liian kovalla useissa talouksissa, Salomaa kertoo.

Tuhlaatko sähköä turhaan?

  • Jos sinulla on huonekohtainen koneellinen ilmanvaihto, jota voit itse säätää, sen käyttäminen kannattaa opetella. Lue lisää täältä!
  • Huonelämpötilaa pudottamalla voi saada huomattavan muutoksen kulutukseen: Usein huonelämpötilaa pidetään 26 asteessa, vaikka suositeltava lämpötila on vain 21 astetta.
  • Tarkasta ikkunoiden saumaukset, sillä falskaavat ikkunat voivat vaikuttaa paljon lämmityskustannuksiin!
  • Sulata kylmälaitteet säännöllisesti, jotta ne toimivat tehokkaasti
  • Järkeä laitteiden käyttöön: Älä lämmitä saunaa liian kuumaksi, pese pyykki puhtaaksi pienemmässä lämpötilassa ja niin edelleen.
  • Onko teillä paljon viihde-elektroniikkaa ja kaikki laitteet ovat päällä yhtä aikaa? Opettele pitämään päällä vain laitteita, jotka ovat käytössä.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja