Tiesitkö? Oberstdorfin MM-kisojen yllätysvoittaja on vain parin vuoden takainen painonnostomestari

Itävallan Johannes Lamparter, 19, juhli Oberstdorfissa yhdistetyssä suurmäen ja 10 kilometrin kilpailussa yllättävää maailmanmestaruutta ja voitti lisäksi parisprintin MM-kultaa. Monelle voi tulla yllätyksenä, että nuori itävaltalainen on vain parin vuoden takainen painonnostomestari.

Yhdistetty ja painonnosto eivät ole kilpatasolla lajiyhdistelmä tavanomaisimmasta päästä, vaikka yhdistetynkin urheilijoiden harjoitusohjelmaan punttitreeniä kuuluu. 

– Kaikki voima- ja tekniikkaharjoittelu painonnostajana auttaa minua yhdistetyn urheilijana tänä päivänä, Lamparter sanoi itävaltalaislehti Kurierin joulukuussa julkaisemassa jutussa.

Lamparter oli yhdistetyssä kilpailemisen ohella painonnostaja vielä parisen vuotta sitten. Hän voitti marraskuussa 2018 Itävallan mestaruuden alle 17-vuotiaiden sarjassa ja saavutti yleisessä sarjassa kolme hopeaa kilpailtuaan alle 56-kiloisissa. Lamparter teki tuolloin ennätyksensä: 74 kiloa työnnössä ja 60 kiloa tempauksessa.

Lamparter nostaa nykyään painoja kuitenkin vain treenimielessä yhdistetyn urheilijana. Hän toteaa, etteivät molemmat lajit toimi yhdessä pitkällä aikavälillä.

– Sydämeni sykkii yhdistetylle.

Läpimurto miesten huipulle

Lajivalintaa ei ole taatusti tarvinnut katua. Tämä kausi on ollut 19 vuotta viime marraskuussa täyttäneelle Lamparterille todellinen läpimurtosesonki.

Ensimmäistä kertaa yhdistetyn maailmancupissa joulukuussa 2018 kilpaillut Lamparter saavutti ensimmäisen maailmancup-palkintokorokesijansa marraskuussa 2020 Rukalla.

Se oli nuorten maailmanmestaruuksia juhlineen Lamparterin ainoa henkilökohtainen palkintokorokesija yhdistetyssä miesten huipulla viime viikkoon saakka.

Oberstdorfin MM-kisoissa normaalimäen Gundersen-kilpailussa, jossa Suomen Ilkka Herola otti hopeaa ja Norjan Jarl Magnus Riiber kultaa, Lamparter sijoittui ensin seitsemänneksi. Myöhemmin suurmäen Gundersen-kilpailussa tärähti: Lamparter vei ensin mäkiosuuden ja piti pintansa ongelmitta myös 10 kilometrin hiihto-osuudella.

Sensaatiomainen maailmanmestaruus irtosi 37,1 sekunnin erolla ennen Riiberiä – supertähteä, jota ennakoitiin maailmancup-dominoinnin perusteella yhdeksi kisojen ylivoimaisimmista urheilijoista. Aiemmin tänä vuonna Lahdessa nuorten MM-kultaa voittanut Lamparter oli häkeltynyt.

– En tajunnut tätä ennen kuin se tuli kotiin. Kun ylität maaliviivan maailmanmestarina, se on totta kai uskomatonta, hän sanaili Red Bullin verkkosivujen mukaan.

Kaksi päivää myöhemmin Lamparter huipensi Oberstdorfin MM-kisat mahtavasti voittamalla Lukas Greidererin kanssa yhdistetyn parisprintin MM-kultaa.

Vahva mies – myös korvien välistä.

Lue myös:

    Uusimmat