Tiesitkö? Nämäkin erikoiset lajit on nähty olympialaisissa

Olympialaisissa on kisattu todella erikoisissa lajeissa vuosien saatossa. Tiesitkö näiden lajien olemassaolosta?

Osa merkillisistä lajeista kirvoittaa hymyn huulille, osa hieman puistattaa. Olympialaisissa on todella nähty vuosien mittaan mitä kummallisimpia kisalajeja.

1. Hevosten pituushyppy

Vuonna 1900 Pariisissa kisoissa nähtiin virallisena lajina myös hevosten pituushyppy. Hevosten pituushyppy oli kesäolympialaisissa lajina vain yhden kerran. Silloin voittajaksi valittiin Constant Van Langendonck hevosensa Extra Dryn kanssa. Extra Dry hyppäsi ainoana hevosena yli kuusi metriä.

2. Trampoliinivoimistelu

Tämä hauska laji on ollut mukana olympialaisissa jo 12 vuoden ajan. Kun yhdistetään voimistelun ammattilaiset ja jättimäinen trampoliini, tulos on väistämättä näyttävä.

3. Köydenveto

Peruskoulusta tuttu laji oli kuusi kertaa mukana olympialaisissa vuosina 1900-1920. Iso-Britannia onnistui kahmimaan lajissa noina vuosina eniten mitaleja!

4. Elävien kyyhkyjen ampuminen

Tämä alhainen laji oli kerran mukana olympialaisissa virallisena kisalajina, vuonna 1900. Kisailijat ampuivat alas niin monta kyyhkyä kuin ehtivät määrätyssä ajassa. Melkein 300 kyyhkyä kohtasi surullisen kohtalonsa tässä kisalajissa. Voittaja onnistui ampumaan alas 21 kyyhkyä.

5. Keppitappelu

Ranskalainen laji ”la canne” nähtiin näytöslajina olympialaisissa vuonna 1924. La canne on laji, jossa miekkaillaan puisilla kepeillä.

6. Jeu de paume

Jeu de paume on tenniksen edeltäjälaji, joka oli Ranskassa erityisen suosittua 1500-1600-luvuilla. Olympialaisissa jeu de paume nähtiin virallisena kisalajina vuonna 1908 ja näytöslajina vuonna 1924. Jeu de paume vaatii tennistä enemmän oveluutta ja taktiikkaa, koska pallo saa kimpoilla pelikenttää ympäröivistä seinistä vapaasti.

7. Köyttä pitkin kiipeäminen

Olympialaisten alkuaikoina nähtiin köysikiipeilykilpailuja. Osallistujat kiipesivät köyttä pitkin kohti kattoa niin nopeasti kuin ehtivät.

8. Rullakiekko

Rullakiekko oli näytöslajina Barcelonan kesäolympialaisissa vuonna 1992. Argentiina voitti ottelun. Rullakiekkoa pelataan samoilla säännöillä kuin jääkiekkoa, mutta jaloissa pidetään luistimien sijasta rullaluistimia. Rullakiekkoa pelataan nykyään ympäri maapalloa, mutta se ei ole virallinen olympialaislaji.

9. Esteuinti

Vuoden 1900 Pariisin olympialaisissa oli lajina esteuinti. Lajissa piti uida Seinen poikki ja väistellä matkalla paaluja ja jokea pitkin seilaavia veneitä. Ensimmäisen ja toisen vene- ja paalurivistön ohi piti mennä kiipeämällä niiden yli. Kolmas esterivi piti ohittaa sukeltamalla niiden ali. Matkaa oli noin 200 metriä. Laji ei kuulosta kovin turvalliselta!

Lue myös:

    Uusimmat