Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiesitkö? Nämä juustot eivät sovikaan kasvissyöjille

Parmesan-juusto sisältää eläimen vatsasta peräisin olevaa entsyymiä.
Parmesan-juusto sisältää eläimen vatsasta peräisin olevaa entsyymiä.Shutterstock
Julkaistu 02.03.2014 19:59

Kasvissyöjälle saattaa tulla yllätyksenä, että monen tunnetun juustolaadun valmistuksessa käytetään eläimen mahasta peräisin olevaa entsyymiä.

Juuston valmistusprosessissa maito saostetaan juustoksi juoksutteen avulla. Juoksute on uute, joka saadaan eristettyä muun muassa vasikan mahasta. Juoksutteen valmistuksessa kuivatut mahalaukun palaset laitetaan tekeytymään suola-etikkaliemeen muutamaksi yöksi.

Nykyään juustoissa käytetään myös kasviperäisiä ja mikrobiperäisiä juoksutteita, mutta klassisissa juustoissa on useimmiten käytetty eläimen mahasta kerättyä juoksutetta.

Jotkut kuuluisat juustobrändit on suojattu nimikkeellä D.O., designation of origin. Nimike tarkoittaa sitä, että juustontekijän täytyy käyttää täsmälleen oikeanlaisia valmistustapoja ja valmistusaineita juuston valmistuksessa, jotta juustoa voidaan kutsua tietyllä nimellä. Parmigiano Reggiano eli parmesan-juusto on yksi tunnetuimmista suojatuista juustobrändeistä. Kasvissyöjien harmiksi näiden juustojen valmistuksessa täytyy käyttää eläinperäistä juoksutetta.

Kaupoista voi löytää sellaistakin parmesaania, jossa ei ole käytetty eläinperäistä juoksutetta. Tällöin pakkauksessa tulisi olla jokin hieman erilainen nimi tuotteelle, kuten vaikka ”parmesantyylinen juustolastu”.

Näissä juustoissa käytetään eläinperäistä juoksutetta

- Parmigiano Reggiano

- Gruyere

- Manchego

- Emmenthaler

- Pecorino Romano

- Gorgonzola

- Mimolette

- Grana Padano

- Camembert

- Boucheron

- Vacherin

Lähde: Huffington Post

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Näin sinihomejuustoa valmistetaanTotuus juuston valmistuksesta yllättää jälleen: "Pilasin kasvissyöjä-työkaverini elämän"Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsiJenkkioikeus linjasi: Gruyèren ei tarvitse olla Gruyèresista ollakseen gruyèreaTiesitkö tätä sinihomejuustosta? Tarinan mukaan eväänsä luolaan unohtanut lammaspaimen keksi herkun vahingossaSuuri huijaus paljastui: 100-prosenttinen suosikkijuusto sisältääkin puuta
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:30
    Työpaikat

    Suomen houkuttelevimmat työnantajat selvitettiin

  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • 06:29
    Koirat

    Kun Topi-koira livahti pihaportista, alkoi viikkoja kestänyt seikkailu

  • Eilen21:04
    Turkki

    Kissa puussa -tilanne kärjistyi Turkissa: Kuski ajoi naisen päälle ja sai turpiinsa

  • Eilen20:11
    Luonto ja eläimet

    Poliisi hälytettiin auttamaan "naista hädässä" Yhdysvalloissa – paikalla odottikin huutava Simon