Tiesitkö? Näin voit vaikuttaa uniesi sisältöön

Unissa pystyy kokemaan asioita, joita ei todellisuudessa kykene tekemään, kuten lentämään. Unien tapahtumiin ja kulkuun pystyy myös itse vaikuttamaan.

Selkounta nähdessään henkilö tiedostaa näkevänsä unta ja pystyy vaikuttamaan sen sisältöön. Jotkut eivät pysty koskaan näkemään selkounia. Jos taas on taipuvainen näkemään selkounia, taitoa pystyy harjoittamaan.

Professori, neurologi Markku Partinen on päässyt seuraamaan selkounien johtavan tutkijan Stephen LaBergen kokeita.

– LaBergen vaimolla on kyky nähdä selkounia, ja he demonstroivat minulle, miten selkouni toimii. Vaimo vaivutti itsensä uneen, ja hän pystyi koko ajan selostamaan, mitä hän näkee ja tekee unessa. LaBerge pystyi myös ohjaamaan vaimonsa unia, Partinen kertoo.

Tutkimuslaitteilla pystytään rekisteröimään aivojen sähköistä toimintaa. Kun henkilön vireystila laskee, hänen untansa voi ohjailla.

Selkounta voi hyödyntää

Selkounia voi hyödyntää ja käyttää terapiana. Unessa ihminen pystytään ohjaamaan menneisyyden tapahtumiin.

– Selkounia hyödyntämällä voidaan mahdollisesti kääntää järkyttävä tai epämiellyttävä kokemus myönteiseksi tai hyväksyä tapahtuma paremmin. Tällöin siihen liittyvä, kenties alitajuinen ahdistus voi vähentyä, Partinen sanoo.

Koska selkounen aikana henkilö ei vaivu syvään uneen, se ei virkistä samoin kuin normaali yöuni. LaBerge on huomauttanut, että selkouneen vaipumista ei missään nimessä saa harrastaa kovin usein.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja