Tiesitkö näiden Saab-maastureiden olemassaolosta? Emme mekään, mutta nyt niitä kutsutaan takaisin

Saab 9-4X -katumaasturi oli tuotannossa alle vuoden 0:39
Saab 9-4X -katumaasturi ehti olla tuotannossa alle vuoden ennen Saabin konkurssia 2011. Suomessa autoa ei koskaan myyty. Katso videolta, miltä auto näyttää.

Amerikkalainen autojätti General Motors on ilmoittanut kutsuvansa takaisin lähes 400 000 Cadillacin ja Saabin katumaasturia.

General Motors kutsuu takaisin 380 362 Cadillac SRX -katumaasturia sekä 136 Saab 9-4X -katumaasturia.

Mikäli tällainen Saab kuulostaa sinusta erikoiselta, on syynä se, ettei autoa ole koskaan myyty Suomessa. Kyseessä on mainitun Cadillac SRX:n vähemmän tunnettu sisarmalli.

9-4X:n tuotanto käynnistyi vuonna 2011, mutta tuli myös päätökseensä vielä samana vuonna Saabin ajauduttua konkurssiin, mikä lienee selitys myös sille, ettei autoja ole koskaan ollut liikenteessä kovinkaan montaa.

Autoista on nyt joka tapauksessa löydetty ongelma, jonka seurauksena ne kutsutaan tarkistettaviksi. General Motorsin mukaan joidenkin yksilöiden taka-akselin raidetangon päitä on voitu säätää virheellisesti, mistä voi seurata väljyyttä ja äärimmäisessä tapauksessa osan pettäminen vauhdissa sekä mahdollinen onnettomuus.

Autoissa, joita ongelma koskettaa, voi syttyä luistoneston sekä taka-akselin vioista ilmoittavia merkkivaloja. Heille, jotka ovat törmänneet ongelmiin aiemmin ja ovat korjauttaneet ne omaan piikkiinsä, lupaa General Motors korvata kustannukset.

Saab teki konkurssin 2011

9-4X:n lisäksi Saab-brändin alla on myyty 9-7X-nimistä SUV-mallia, jota valmistettiin vuosina 2004–2008. Näihin Chevrolet Trailblazerin lähisukulaisiin on saattanut törmätä Suomessakin, sillä autoa myytiin aikoinaan myös Ruotsissa ja Virossa.

Hollantilainen Spyker osti Saabin General Motorsilta alkuvuodesta 2010. Vuoden 2011 konkurssin jälkeen Saabin nimioikeuden hankki seuraavana vuonna kiinalaisomisteinen NEVS (National Electric Vehicle Sweden), jonka tarkoituksena oli elvyttää Saab-nimi ja saattaa se takaisin vanhaan loistoonsa, mutta tämäkin suunnitelma meni lopulta mönkään.

Ruotsissa päämajaansa pitävä NEVS valmisti jonkin aikaa 9-3:n koria käyttäneitä Saab 9-3 EV -nimisiä sähköautoja, mutta menetti nimioikeuden vuonna 2014. Nykyään se myy edelleen 9-3:een pohjautuvia sähköautoja, mutta mallinimi on NEVS 9-3 EV. Autot ovat myynnissä vain Kiinassa.

Lue myös:

    Uusimmat