Tiesitkö? Lukeminen lieventää stressiä

Oletko stressaaja? Mieluisan kirjan lukeminen voi tutkimuksen mukaan helpottaa oloasi.

Moni pitää lukemista itsestäänselvänä toimintona, ehkä siksi, että päivän aikana joudumme lukemaan montaa eri asiaa ja monta kertaa – pakon edessä. Luemme tekstejä sieltä sun täältä: sanomalehdistä, liikennekylteistä, sähköposteista ja jopa epämiellyttävistä laskuista. Mutta oletko miettinyt, kuinka usein luet nautinnoksesi?

On todistettu fakta, että lukeminen voi auttaa vähentämään stressiä. Lukeminen voikin olla terveellinen pako jokapäiväisestä stressistä. Avaamalla lempikirjasi voit sukeltaa kirjalliseen maailmaan, joka vie huomiosi pois kuormittavista asioista. Lukeminen rentouttaa koko kehoasi, madaltaa sykettäsi sekä vapauttaa lihasjännityksiä. Sussexin yliopistossa vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan lukeminen voi vähentää stressitasoja jopa 68 prosentilla. Se toimii myös paremmin kuin muut rentoutumiskeinot, kuten vaikkapa musiikin kuuntelu tai kuppi kuumaa teetä. Tämän katsotaan selittyvän sillä, että lukiessa ihmismieli matkaa toiseen paikkaan, joka on vapaa arkipäivän stressistä.

Näin rentoudut lukemalla!

Etsi kirja tai lehti, joka herättää kiinnostuksesi – olkoon se sitten rakkausromaani, puutarhalehti tai vaikkapa keittokirja. Varaa päivittäin puoli tuntia aikaa lukemiseen sellaisessa paikassa, jossa et tule keskeytetyksi. Tässä joitakin vinkkejä, joilla pääset alkuun:

1. Valitsemasi kirjan ei tarvitse olla bestseller. Tärkeintä on, että se on vanginnut kiinnostuksesi ja auttaa sinua rentoutumaan päivittäin.

2. Lukeminen helpottaa stressiä vain, jos valitset jotain, mistä nautit – etkä esimerkiksi järkyty. Siksi uutisten lukeminen ei ole välttämättä paras keino rentoutua, etenkin jos ne saavat olosi vihaiseksi tai avuttomaksi. Valitse rentoutuskirjaksesi romaani, jonka kanssa voit paeta toiseen maailmaan, tai lue jostain aiheesta, josta pidät – kuten harrastuksista, matkustelusta tai kokkailusta.

3. Tunnustele, millaiseksi tunnet olosi lukutaukosi jälkeen. Oletko pystynyt päästämän irti stressitekijöistä? Jos vieläkin tunnet olosi stressiin hukkuneeksi, yritä tutkiskella ahdistustesi lähteitä ja ottaa vastuuta hyvinvoinnnistasi muilla keinoin.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: takingcharge.csh.umn.edu

Lue myös:

    Uusimmat