Ahmi romaani aamiaispöydässä: Näin voit lukea jopa 10 kertaa nopeammin!

Tuntuuko lukeminen hitaalta ja hankalalta? PhotoReading eli valokuvalukeminen on lukutekniikka, jonka avulla sinäkin voit oppia lukemaan jopa 10 kertaa nopeammin.

Valokuvalukeminen on syntynyt jo 1980-luvullta, mutta Suomeen lukutekniikka rantautui vasta noin 10 vuotta myöhemmin. Valokuvalukemista opettaa Sakari Turunen, joka itse kävi ensimmäisen kurssinsa vuonna 2002.

Valokuvalukeminen on oppimismenetelmä, jossa pyritään tekstin omaksumiseen, Tujunen kuvailee. Tämän voi oppia periaatteessa kuka tahansa. Kursseilla on Turusen mukaan ollut osallistujia laidasta laitaan: opiskelijoita, kotiäitejä, yrittäjiä ja niin edelleen.

– Parhaiten tämä menetelmä toimii kuitenkin lukioikää vanhemmalle. Tärkeintä on, että itse haluaa lukea - ei pidä lukea pakolla, Turunen toteaa.

Kuinka nopeasti voi lukea?

Turusen mukaan jo parissa päivässä kursseilla huomataan tuloksia.

– Kurssilaiset kommentoivat tavallisesti pystyvänsä lukemaan haluamansa tekstit 3-10 kertaa nopeammin kuin aiemmin, kouluttaja kertoo.

Turunen kertoo erityislahjakkuuksien pystyvän lukemaan vaikkapa romaanin aamiaispöydässä. Hän kuitenkin muistuttaa, että täytyy myös tietää mitä haluaa lukea. Haluaako romaanin lukea vauhdikkaasti, vai keskittyä erilaisiin dialogeihin ja paikan kuvauksiin?

– Ja haluatko tietää miten lopussa käy, jo ennen kuin syvennyt romaanin? Turunen naurahtaa.

– Useimmat kaipaavat tehokkuutta juuri asiatekstien lukemiseen. Niihin myös valokuvalukeminen toimii parhaiten.

Valokuvalukeminen ja pikalukeminen

Kurssien tarjonta riippuu kouluttajasta. Turunen arvelee olevansa tällä hetkellä ainoa aktiivinen kouluttaja maassamme. Hänen kursseillaan on käynyt joitakin tuhansia suomalaisia.

Kansainvälisesti vastaavia lukuja Turusen oli mahdotonta tietää, mutta hän esitti erittäin karkean arvion, että maailmalla osaajia olisi noin kymmenkertainen määrä sekä kouluttajissa että kursseille osallistujissa.

Turunen muistuttaa, että tämä ei ole sama asia kuin pikalukeminen, joka on terminä tunnetumpi ja 40 vuotta vanhempi lukutapa. Valokuvalukemisessa ei lasketa pikalukemisen tavoin minuutissa luettujen sanojen määrää, vaan sitä, mitä on omaksunut ja ymmärtänyt.

Turunen toteaakin, että valokuvalukemisen lähtökohtana on hyödyntää ihmisten erilaisia älykkyyksiä ja kehittää nopeaa omaksumista.

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox.com/ Sakari Turusen albumi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja