Tiesitkö: Likaiset ikkunat vievät lähes puolet valon tehosta

Keskikesällä moni laiskakin ikkunoiden pesijä kauhistuu näkemäänsä. Kirkas valo paljastaa lasiin kertyneet tahrat ja ikkunoiden harmaan pinnan.

Asiaan on onneksi helppo ratkaisu: ikkunanpesu. Näillä vinkeillä saat taatusti puhdasta jälkeä.

Suojaa lattia ja puhdista puitteet

Ikkunanpesun yhteydessä vettä tippuu aina jonkin verran lattialle, joten tähän täytyy varautua etukäteen. Suojaa lattia esimerkiksi sanomalehdellä tai pyyhkeellä.

Pese ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta ennen lasiosien pesemistä. Imuroi ensin irtopöly ja lika, ja pese sen jälkeen osat astianpesuaineliuokseen kostutella liinalla. Kuivaa lopuksi tarvittaessa kuivalla liinalla.

Siirry ulkolasista sisälaseihin

Lasiosien pesu kannattaa aloittaa likaisimmista laseista, jotka ovat yleensä ulkolasit. Pesemällä ensin likaisimmat lasit näet pesutuloksen paremmin siirtyessäsi pesemään sisempiä, puhtaampia laseja.

Pese ikkunat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella, yleispuhdistusaineella tai ikkunanpesuaineella. Voit käyttää pesemisessä joko rättiä tai esimerkiksi ikkunoiden pesuun tarkoitettua pesintä.

Jos käytät ikkunanpesuainetta, lue aineen käyttöohje ja toimi sen mukaisesti. Useimmiten ikkunanpesuaineen voi antaa vaikuttaa hetken lasin pinnassa ennen kuin sen hieroo sienen tai rätin avulla joka puolelle.

Jos taas käytät vettä ja astianpesuainetta, kasta rätti astianpesuaineliuokseen, ja hiero sitten ainetta rätillä joka puolelle.

Pese todella likainen ulkoruutu pariin kertaan ennen ikkunalastan käyttöä.

Vaihda välillä pesuvettä

Vedä ikkunalastalla ikkunan reunasta reunaan tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Älä paina lastaa liian kovaa ikkunaa vasten.

Hyvä kikka on käyttää ulkolaseissa pystysuuntaisia vetoja ja sisälaseissa vaakavetoja, tai toisinpäin. Näin tiedät heti, missä lasissa mahdollinen rantu on.

Kuivaa lasta jokaisen veton jälkeen puhtaaseen pyyhkeeseen, jolloin ikkunaan jää vähemmän jälkiä. Näin estät myös veden valumisen lattialle.

Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, jotta saat puhdasta jälkeä kertapesulla.

Pyyhi ja kuivaa lopuksi ikkunalaudat ja ikkunanpuitteet talouspaperilla tai liinalla.

Muista myös nämä neuvot

Ikkunaan jääneet raidat saat kiillotettua sanomalehtimytyllä voimakkaasti hankaamalla.

Kirkkaassa auringonpaisteessa on helppo huomata pienimmätkin tahrat ikkunoissa, mutta älä kuitenkaan pese ikkunoita silloin, kun aurinko paistaa suoraan ikkunaan. Auringon lämpö kuivattaa pesuaineen nopeasti, ja ikkunaan jää pesuaineesta helposti jälkiä.

Vedä verhot kunnolla syrjään ennen pesua. Ikkunanpesun yhteydessä on myös hyvä tilaisuus ravistaa verhoista pölyt ulkona tai pestä verhot.

Käytä tarvittaessa apuna varrellista ikkunanpesintä. Jakkaroilla kiikkuminen on kotitapaturmariski.

Lähteet: Ikkunanpesu.net, Kirkaslasi, Martat

Lue myös:

    Uusimmat