Koirien kaihileikkaus on eläinlääkärille arkipäivää. Eläinlääkäri kertoi Huomenta Suomessa tehneensä niitä jo parin vuosikymmenen ajan.
Nina ja Lore piipahtivat Pieni Eläinsairaalassa Moreliuksessa Pörri-kissansa kanssa. Samalla kuultiin tietoa lemmikkieläinten kaihileikkauksista. Katso video visiitistä yltä!
Klinikalla työskentelevä pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sari Jalomäki on tehnyt niitä säännöllisesti.
– Ne ovat aika rutiinia. Viikottain leikkaamme kaihia, hän sanoo.
Jalomäki kertoo tehneensä eläinpotilaille kaihileikkauksia jo parinkymmenen vuoden ajan. Se ei ole siis uusi juttu.
– Niitä ei vain hirveästi rummuteta eikä meitä montaa Suomessa ole, jotka niitä tekevät, hän sanoo.
Jalomäen mukaan leikkaukset ovat jo aika tavallisia. Heidän klinikallaan on viikottain 1–2 leikkausta.
Lue myös: Hilla-koira sai järkyttäviä oireita syötyään puruluita – omistaja havahtui yhtäkkiä pelottavaan huomioon
Koirilla kissojen enemmän kaihia
Koiriin verrattuna kissoilla on vähän kaihia. Koirilla on perinnöllisiä kaiheja ja yksi iso ryhmä ovat diabetesta sairastavat karvaturrit.
– Sokeritautiin liittyy kaihin kehittyminen hyvin vahvasti, Jalomäki kertoo.
Nopea toimenpide
Teknisesti kaihileikkaus on toimenpiteenä samanlainen kuin ihmisillä, mutta käytännössä kissan ja koiran silmä vaatii leikkauksen jälkeen pidempää jälkihoitoa ja enemmän lääkitystä kuin ihmisillä.
– Niillä on hieman herkemmät silmät, Jalomäki perustelee.
Hän kertoo, että jotkut kaihileikkauksessa käyneet lemmikinomistajat ovat ihmetelleet, miksi eläinten kohdalla lääkitys kestää niin paljon pidempään, kun heidän on pitänyt käyttää tippoja vain kuukausi.
– Koirille monesti joutuu käyttämään yleensä vuoden verran jotakin lääkitystä, ehkä kerran päivässä toinen puoli vuotta, Jalomäki sanoo.
Kaihileikkaus tehdään nukutuksella. Jalomäki kertoo, että toimenpiteeseen varataan yleensä noin 30–50 minuuttia aktiivista leikkaussaliaikaa. Itse viillon tekemiseen ja sulkemiseen, joka proseduuriin kuuluu, ei sinänsä mene kuin korkeintaan 10–15 minuuttia.