Katso videolta tarkka kohta, jossa optisen illuusion voi nähdä.
Finlandia-talon marmorinen julkisivu on jälleen otsikoissa siihen suunnitellun remontin vuoksi. Valkoisen marmorin lisäksi Finlandia-talossa on pieni osa mustaa marmoria – ja se synnyttää yhdessä Kansallismuseon kanssa kätketyn optisen illuusion.
Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo on jälleen ollut otsikoissa, kun Helsingin Sanomat uutisoi, että se peruskorjataan ja sen julkisivu uusitaan jälleen vuosien 2021–2024 aikana.
Uusittava julkisivu ja valkoisine marmoreineen lienee yksi Suomen, tai ainakin Helsingin, tunnetuimmista, mutta hieman vähemmän tunnettu on optinen illuusio, jonka Aalto suunnitteli taloon.
Jos Finlandia-taloa katsoo Töölönlahden toiselta puolelta, näyttää siltä kuin kansallismuseon torni kohoaisi Finlandia-talon seinästä. Helsingin kulttuuriympäristöä tutkinut Petteri Kummala kertoo, että Aallon suunnittelema optinen illuusio on Helsingissä poikkeuksellinen.
– Toki rakennukset yleensäkin liittyvät toisiinsa ja esimerkiksi Engel on suunnitellut Senaatintorin rakennuksia sillä tavalla, että kattojen korkeudet täsmäävät, mutta tämä, mitä Aalto on tehnyt, on poikkeuksellista: hän on näin liittänyt yhteen kaksi täysin eri aikakauden rakennusta, Kummala kertoo.
Optinen illuusio syntyy, kun Finlandia-talon kylkeen on tehty mustalla marmorilla puolisuunnikas, joka on tietystä kulmasta katsottuna suunniteltu täsmäämään kansallismuseon torniin.
Kummala huomauttaa, että optinen illuusio paitsi kytkee rakennukset yhteen, myös merkkaa näköalapaikan, sillä se näkyy ainoastaan tietystä kulmasta ja paikasta.
– Sillä tavalla se on myös hatunnosto ympäristölle ja Linnunlaulun näköalapaikalle.
Optinen illuusio ei välttämättä ole Finlandia-talon ainoa. Väitetään, että Finlandia-talon arkkitehtuurissa olisi pieni tärppi myös Olympiastadionin suuntaan.
– Näyttäisi kuitenkin siltä, että se on nykyään jo hävinnyt, kun ympärille on rakennettu Oopperaa ja muuta.