Tiesitkö? Farkkuja ei kannata pestä eikä pakastaa

Farkut pysyvät puhtaina ja hyväkuntoisina, kun tuuletat ne pesun sijaan ulkona auringonvalossa. 

Farkkuja kehotetaan pesemään mahdollisimman harvoin, sillä kuuma vesi ja pesuaine kuluttavat ja haalistuttavat farkkukangasta tehokkaasti.
 

Farkkuja valmistavan Levi’s-yhtiön toimitusjohtaja Chip Bergh kertoo, että sinisiä farkkuja ei itse asiassa kannattaisi pestä lainkaan. Pesemättömyys pitää farkut hyvässä kunnossa ja säästää kaiken lisäksi vettä ja energiaa. Mutta mitä tapahtuu, jos farkkuja ei pese koskaan?

Farkkujen pesemättömyys ei vaikuta bakteerimääriin

Innsbruckin yliopiston molekyylibiologian dosentti Bernhard Redlin mukaan ei ole olemassa näyttöä siitä, että farkkujen pesemättömyys olisi vaarallista terveydelle. Tämä johtuu siitä, että farkkuihimme siirtyvät bakteerit, ihosolut ja hiki ovat peräisin meidän omalta iholtamme. Ihon mikro-organismit eivät ole vaarallisia itsellemme. 

– On olemassa ympäristöjä, joissa steriilit vaatteet ovat tärkeitä. Esimerkiksi sairaalassa, jossa vaatteet voivat siirtää infektioita. Kuitenkin käsien puhtaus on paljon tärkeämpi kysymys kuin farkkujen pesu, ympäristöekologian professori Rachel McQueen kertoo.
 

Muutama vuosi sitten McQueen teetti tutkimuksen, joissa opiskelijat käyttivät farkkuja 15 kuukautta pesemättä niitä kertaakaan. Tutkimuksessa selvisi, että pesemättömissä farkuissa oli sama määrä bakteereja kuin housuissa, joita oli käytetty pesun jälkeen vasta kaksi viikkoa.

– Niistä löytyi ainoastaan normaalia ihon kasvustoa. Tulokset olivat todella samanlaisia, McQueen kertoo tutkimustuloksista.

Farkkujen pakastamisella ei toivottua tehoa

Farkkujen pesemättömyyden ei siis todettu tuottavan minkäänlaisia terveysriskejä, mutta usein haju muodostuu ongelmaksi. Yleisesti tunnetun vinkin mukaan farkut kannattaa laittaa pakastimeen, jossa kylmä ilma tappaa bakteerit ja raikastaa housut. Tutkijan mukaan tämä vinkki ei kuitenkaan ole kovin tehokas.

Suurin osa bakteereista ei kuole pakkasessa, vaan laittaa ne horrostilaan. Kun housut vetää takaisin jalkaan, bakteerit aktivoituvat uudelleen kehon lämmön vaikutuksesta.

– Uskon, että farkkujen tuuletus ulkona auringonvalossa on paljon tehokkaampi keino tuhota bakteereita ja päästä ikävästä hajusta eroon, McQueen toteaa.
 

Lähde: BusinessInsider 

 

Lue myös:

    Uusimmat