Suurella osalla vakavia puutteita – onko sinullakin vääriä käsityksiä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvistä seikoista?

Monet hygieniaan liittyvät myytit elävät vahvoina, vaikka eivät pidä lainkaan paikkaansa. 

Hygieniasta huolehtiminen on melko yksinkertainen tehtävä. Ota suihku silloin tällöin, ja pese kädet aina wc:ssä käynnin jälkeen. Vaikka tämä kuulostaa teoriassa hyvältä, monet hygieniaan liittyvät seikat eivät aina vastaa todellisuutta. 

Jos haluat uskoa, että vastapestyt vaatteesi ovat täysin bakteerittomia, sinun kannattaa jättää tämän artikkelin lukeminen tähän. Jos sen sijaan haluat tietää, mitkä asiat henkilökohtaisessa hygieniassasi saattavat olla pielessä, jatka eteenpäin.

Vaatteiden pesu ei tee niistä täysin puhtaita

Saako vastapestyn pyykin tuoksu sinussakin aikaan mielikuvan puhtaudesta. Mieti uudestaan, sillä pyykinpesukone ei todellisuudessa pysty poistamaan kaikkia bakteereita.

Arizonalainen mikrobiologi Charles Gerba muistuttaa, että alusvaatteissamme on ulosteen jäämiä, jotka jäävät pyörimään pesukoneeseen ja siirtyvät näin ollen seuraavaan pyykkierään. Vaatteissasi saattaa siis tälläkin hetkellä olla hieman ulostetta.

Saippua ei tapa bakteereita

Toisin kuin voisi luulla, saippua ei oikeastaan tapa bakteereita. Se saa ne ainoastaan huuhtoutumaan helpommin pois. Saippua poistaa iholta kaikkia ainesosia, jolloin myös bakteerit poistuvat helpommin pesuveden mukana viemäriin.  

Taudit eivät tartu vessasta

Wc-istuimet eivät ole otollisia paikkoja bakteereille, eikä näin ollen tautien tarttuminen niistä ole todennäköistä. Itse asiassa tietokoneen näppäimistöllä elää enemmän bakteereita kuin julkisessa vessassa, joten huolehtiminen on turhaa. Ihosi estää myös tehokkaasti tauteja siirtymästä vessanpöntöstä kehoosi. Sukupuolitauteja pelkäävän kannattaa tiedostaa, että nämä taudinaiheuttajat kuolevat nopeasti jouduttuaan kehon ulkopuolelle.

Unohda viiden sekunnin sääntö 

Monet meistä käyttävät viiden sekunnin sääntöä pudonneen ruokansa pelastamiseksi. Vaikka poimisit ruoan lattialta kuinka nopeasti tahansa, bakteerit ovat kuitenkin jo ehtineet siirtyä siihen. Bakteerit eivät nimittäin katsoa kelloa, vaan ne voivat siirtyä ruokaan jo sekunnissa. Samaa mieltä on myös lontoolainen mikrobiologi tohtori Cutler, joka ei suosittele lattialle pudonneen ruoan syömistä lainkaan.

– Ei ole väliä pudotitko ruokaa matolle, keittiön lattialle tai kadulle, minun neuvoni on, että heitä se pois, Cutler kiteyttää.

Älä pese hiuksia päivittäin

Hiusten jokapäiväinen pesu kuivattaa ja rasittaa hiuksiasi todella paljon. Kuivuuden estämiseksi päänahka alkaa tuottaa öljyä, jolloin sinusta saattaa tuntua, että hiuksesi rasvoittuvat entistäkin nopeammin. Hiusten jokapäiväinen pesu voikin aiheuttaa kierteen, jota ei ole helppo katkaista.

Täit eivät valitse henkilöä likaisuuden perusteella

Likaisuus tai puhtaus eivät vaikuta täiden tarttumiseen mitenkään. Täit tarttuvat pitkäkestoisen kosketuksen välityksellä, eivätkä ne voi esimerkiksi hyppiä päästä toiseen.

Käsidesit eivät ole hyväksi pitkällä aikavälillä

Käsidesit tappavat bakteereita tehokkaasti lyhyellä aikavälillä, mutta pitkäaikaisella käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia. Bakteerit voivat nimittäin tulla vastustuskykyisiksi näille yleisesti käytetyille puhdistusaineille. Pitkällä aikavälillä saippuan ja veden käyttö antaakin puhtaimman lopputuloksen.

Hiki ei itsessään haise

Tarkalleen ottaen hiki ei oikeastaan itsessään haise miltään. Haju syntyy iholla olevista bakteereista, jotka alkavat hajottaa hien sisältämiä valkuaisaineita. Usein hajun peittämiseen riittää päivittäisestä hygieniasta huolehtiminen ja deodorantin käyttö.

Lähde: Viralthread

Lue myös:

    Uusimmat