Jätätkö likaiset vaatteesi lojumaan? Ei kannattaisi – tutkimus paljastaa inhottavat seuraukset

Seuraavan kerran kun olet matkoilla, älä pura tavaroitasi, vaan jätä vaatteet mieluummin laukkuun, neuvoo tutkija. 

Matkailun lisääntyminen on antanut luteille mahdollisuuden levitä eri maiden välillä, ja viime vuosina näiden verta imevien hyönteisten määrä onkin ollut kasvussa.

Vaikka luteiden olemassa olo on tiedostettu jo pitkään, tutkijoille tuli yllätyksenä, minkälaiset asiat houkuttelevat luteita luokseen. Sheffeldin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan luteita tuntuvat nimittäin houkuttelevan etenkin likaiset vaatteet. 

Yliopiston eläin- ja kasvitieteellisen osaston tutkija William Hentley suositteleekin pitämään likaiset vaatteet visusti matkalaukussa reissussa, jolloin mahdollisuus siihen, että mahdolliset luteet kulkeutuisivat hotellihuoneesta kotiisi, vähenee.  

– Kun huone on täynnä luteita, niistä voi olla todella vaikea päästä eroon. Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset voivat joutua hävittämään vaatteita ja huonekaluja, jotka voivat olla todella kalliita, Hentley toteaa.

Näin estät helpoiten luteita kulkeutumasta kotiisi

Tässä tieteellisessä julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa koe suoritettiin kahdessa lämpösäädellyssä tilassa, jossa toisessa oli kasa likaisia vaatteita ja toisessa puolestaan kasa puhtaita vaatteita. Tutkimuksessa saatiin selville, että luteet päätyivät peräti kaksi kertaa todennäköisemmin likapyykkikasaan.

Tulokset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että luteet ovat mieltyneitä hajuun, joka ihmisestä siirtyy käytettyihin vaatteisiin. Hentleyn mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen hajun on todettu olevan potentiaalinen syy luteiden ilmestymiselle.

Joten jos jätät matkalaukun auki tai vaatteet pitkin hotellihuonetta, saatat houkutella tietämättäsi luteita luoksesi. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. 

– Luteilla on vaikeuksia kävellä pitkin sileitä pintoja, joten aina kun menen matkalle, käytän aina niitä sileitä metallipintaisia matkalaukkutelineitä. Jos niitä ei ole, pidän vaatteeni aina suurissa suljettavissa muovipusseissa, mies neuvoo.

***


Lue myös:

    Uusimmat