Mainos

Tiepalvelu: Autovarusteet talvikuntoon

Pimeä ja kylmä vuodenaika on jälleen saapunut pohjolaan. Tiepalvelu muistuttaa, että olosuhteet vaativat paitsi ajotyylin myös autovarusteiden päivittämistä.

Turvapalvelupäällikkö Jonne Luomalan varustelista alkaa jo parkkipaikalta.

- Joka autosta pitäisi löytyä kunnollinen lumiharja ja jääskraba, jotta auto saadaan puhdistettua ennen liikkeelle lähtöä. Kun on päästy liikkeelle, niin näkyväisyys on äärimmäisen tärkeää - sekä se, että näkee itse että se, että näkyy muille. Kaikkien ajovalojen pitäisi olla kunnossa, ikkunat puhtaat sekä ulkoa että sisältä. Sitten ollaan jo aika pitkällä, Luomala listaa.

Siltä varalta, että hätä yllättää tien päällä, kannattaa autoon varata monenlaista varustetta. Pakkassäillä takaluukusta pitäisi aina löytyä muun muassa öljyä.

- Jos sattuu moottoriöljyt tulemaan ulos, niin on sitten laittaa öljyä tilalle ja saa akuutisti jatkettua matkaa, Luomala perustelee.

- Heijastinliivi olisi myös hyvä olla, samoin kunnon taskulamppu. Jopa jostain pieneen tilaan menevästä maglitestakin on jo iso ilo vaikka vararenkaan etsinnässä, Luomala jatkaa.

On tietysti hyvä muistaa, että myös näiden turvavarusteiden säilytyspaikalla on suuri merkitys. Pimeässä takaluukussa ei heijastinliivistä ole paljon iloa.

Jos ja kun autossa on vararengas, kannattaisi autoilijan jo etukäteen selvittää, missä se on.

- Lisäksi olisi hyvä tietää, mistä löytyy pulttiavain ja tunkki jne. Sitten tietysti vielä kannattaa selvittää, onko kesä- ja talvirenkaissa samat pultit. Nämä rengashommatkin on nykyään aika monimutkaisia, Luomala valittelee.

Myös vaatetus kuntoon

Talvikelit on erittäin tärkeä huomioida myös ajajan ja matkustajien vaatetuksessa.

- Kunnolliset hanskat ja kengät kannattaisi olla ja tietysti pipo ja kaulaliina. Hanskoista on iso apu, jos jäädään tien päälle.

Jonkinlainen matkapeite on myös hyvä kuulua autovarustukseen. Luomalallekin ovat tuttuja tapaukset, joissa perheen automatka on keskeytynyt kovassa pakkasessa kevyissä juhlatamineissa.

- Yleistä on, että lapset ovat auton sisällä ovet lukossa. Nämä tapaukset ovat ikäviä, koska sinne autoon tarvitsee aika nopeasti päästä sisälle. Lapsi voi olla niin pieni, että on osannut sulkea ovat, mutta ei avata niitä. Tähän sitten yhdistettynä kevyet juhlavaatteet, kiire ja kaiken kaikkiaan huono valmistautuminen, niin aika ikäviä tilanteita ne ovat, Luomala muistelee.

Tiepalvelulla riittää kiirettä

Tiepalvelulla on valtakunnallinen palvelukeskus, johon tulee vuosittain noin 100 000 avunpyyntöä. Yleinen tiepalvelu, johon kaikki tiellä liikkujat saavat soittaa, vastaa numerossa 0200-8080. Sen lisäksi Tiepalvelu tuottaa erilaisia sopimuspalveluita. Kaikki puhelut tulevat palvelukeskukseen ja keskus järjestää avunsaannin alueittain ja paikkakunnittain.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.