Tiekarttaa puidaan huomenna

Israelin ja palestiinalaisten pääministerien on tarkoitus keskustella huomenna tiekartta-rauhansuunnitelmasta.

Tiekartta-rauhanesitys tähtää olojen helpottamiseen, väkivallan lopettamiseen ja elinkelpoiseen itsenäiseen palestiinalaisvaltioon. Tiekartta ei ole herättänyt palestiinalaisten riemua, mutta he joutuivat lopulta hyväksymään sen. Nyt he vaativat vastavuoroisuutta Israelilta, joka ei haluaisi koskea tiekarttaan tikullakaan.

Yksi katkerimmista riidoista YK:n palestiinalaisten pakolaisjärjestön UNRWA:n johtajan Peter Hansenin mielestä ovat miehitysalueiden siirtokunnat.

- Siirtokuntalaisten valtaamat kukkulat eivät lisää luottamusta. Ei myöskään jatkuva nykyisten siirtokuntien laajentaminen, vaikka hyvin tiedetään, että niissä on jo nyt paljon tyhjiä asuntoja.

Palestiinalaiset miehitetyillä alueilla ja naapurimaiden pakolaisleireillä suhtautuvat epäillen tiekartan toteutumiseen. Miehitetyillä alueilla joka toinen on ilman työtä, köyhyys on ankaraa, lapsia uhkaa aliravitsemuksen takia pysyvät fyysiset ja henkiset vammat. Talouselämää ei ole, koska tiesulut estävät ihmisten ja tavaroiden liikkumisen.

Maakysymyksen lisäksi rauhan esteenä on myös palestiinalaispakolaisten paluuoikeus. Pakolaisia on lähes neljä miljoonaa, kohta jo viidennessä polvessa. Moni tajuaa, että Israel on ja pysyy, eikä paluuta entisiin koteihin Israelissa ole. Kyse onkin periaatteesta, ei niinkään käytännöstä.

- On ensiksi tunnustettava pakolaisten oikeudet ja heidän on saatava itse valita ennen kuin he voivat psykologisesti ja moraalisesti hyväksyä asiat, sanoo Hansen.

Suomi avusti Unrwaa ensimmäisen kerran olympiavuonna -52, tänä vuonna apua annetaan ainakin 3 miljoonaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat