Mietintö ministereille – tiedustelua halutaan laajentaa verkkoon ja ulkomaille

Tiedusteluun ja sen valvontaan keinoja 2:36

Uutta tiedustelulakia valmistelleet työryhmät ovat luovuttaneet mietintönsä ministereille.  Lainsäädäntöä on valmisteltu sisä-, puolustus- ja oikeusministeriössä. Mietinnöt lähtevät seuraavaksi lausuntokierrokselle. Tiedustelun valvontaa varten Suomeen ollaan perustamassa tiedusteluvaltuutetun virka.

Sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Kauko Aaltomaa sanoi luovutustilaisuudessa, että tiedustelulla tavoitellaan tilaa, jossa Suomi voi turvallisesti elää ja kehittää demokraattista yhteiskuntaa.

– Tiedusteluviranomaiset tarvitsevat sellaiset toimivaltuudet, joilla demokratia voi jatkua.

Aaltomaan mukaan Suomi on ollut kirkkaasti jälkijunassa monista muista maista tiedustelulakikysymyksissä.

Supo: Tiedustelulaille merkittävän suuri tarve 2:42

Tiedustelua myös rajojen ulkopuolelle

Uuden tiedustelulain myötä on tarkoitus hankkia tietoa kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta toiminnasta Suomessa ja rajojen ulkopuolella. Samalla on tarkoitus hankkia tietoa maan johdon päätöksentekoa varten.

Sisäministeri Paula Risikon(kok.) mukaan aika on nyt kypsä uudelle laille.

– Luulen, että tämä herättää edelleen paljon keskustelua, mutta tämä on välttämättömyys.

Risikko sanoo, että vakavimmat kansallisen turvallisuuden uhat tulevat nykyisin lähes poikkeuksetta ulkomailta. Uhat ovat myös siirtyneet entistä enemmän tietoverkkoihin.

Hänen mielestään nopean tiedonsaannin merkitys niin koti- kuin ulkomailla kasvaa.

Tiedustelulain valmistelu on ollut kiistelty hanke.

– Pahinta mitä voi tapahtua on, että tämä jämähtä eipäs-juupas-keskusteluun, Risikko sanoi.

Puolustusministeri Jussi Niinistön(ps.) mukaan digitalisaatio ja esimerkiksi konkreettisesti Krimin valtaus ja terrori-iskut ovat panneet vauhtia lain valmisteluun.

Risikon mukaan muutoksilla on kiire. Hänen mukaansa asia pyritään käsittelemään jo tämän hallituksen aikana.

Risikko uudesta tiedustelulaista:"Yksilönsuoja on pyritty varmistamaan" 2:16

Tietoliikennetiedusteluun muutoksia

Yksi suurista muutoksista tulisi olemaan tietoliikennetiedustelu.

Tietoliikennetiedustelua varten pitää aina hakea tuomioistuimen lupa ja tiedustelun pitää olla kohdennettua, sanovat tiedustelulakia valmistelleet työryhmät. 

Kohteiden pitäisi uhata vakavasti kansallista turvallisuutta. Verkkotiedustelun teknisestä toteutuksesta vastaisi Puolustusvoimien tiedustelulaitos. 

Sotilastiedustelussa henkilötiedustelua voidaan tehdä Suomessa ja ulkomailla. 

Tiedusteluvaltuutettu

Tiedustelukeinojen laajentamisen vuoksi myös viranomaisvalvontaa vahvistetaan. Tietosuojavaltuutetun toimiston yhteyteen perustetaan tiedusteluvaltuutetun virka. 

Oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri kertoo, että tiedusteluvaltuutettu toimii tietosuojavaltuutetun yhteydessä itsenäisenä viranomaisena.

Tiedusteluvaltuutetulla on laajat tiedonsaantioikeudet. Hän valvoo tiedusteluviranomaisten toimia.

Tiedusteluvaltuutettu toimisi salassapitosääntöjen estämättä. Hänellä olisi tarkastusoikeudet tiedusteluviranomaisten tiloihin ja järjestelmiin. Valtuutetulle tulisi myös tieto myönnetyistä tiedusteluluvista.

Majurin mukaan iso asia on tiedusteluvaltuutetun mahdollisuus määrätä tiedustelumenetelmä keskeytettäväksi, jos havaitaan lainvastaisia menetelmiä. Lainvastaisesti hankitut tiedot voi myös määrätä hävitettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat