Mainos

Tiedemaailma järkyttyi italialaistutkijoiden tuomiosta - "maanjäristystä ei voi ennustaa"

Seismologit ympäri maailmaa ovat olleet tyrmistyneitä italialaisoikeuden päätöksestä tuomita seitsemän maanjäristyksiin erikoistunutta asiantuntijaa pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Seitsemän tutkijaa ja virkamiestä sai peräti kuuden vuoden vankeustuomiot siitä, että he aliarvioivat maanjäristyksen riskit L'Aquilan kaupungissa vuonna 2009. Järistyksessä kuoli yli 300 ihmistä.

Tiedemaailmassa tuomiota on pidetty täysin käsittämättömänä. Seismologit ovat korostaneet, ettei nykytieteen keinoin kyetä ennustamaan tulevia maanjäristyksiä.

Tuomion on katsottu vaarantavan "vakavasti tieteellistä tutkimustyötä tulevaisuudessa." Moni asiantuntija on myös hämmästellyt, kuinka tutkijat uskaltavat enää arvioida maanjäristyksiä, mikäli heitä uhkaavat tämänkaltaiset rangaistukset .

Kokous ennen järistystä ratkaisi

Italialainen tuomioistuin katsoo, että tiedemiehet aiheuttivat yli 300 ihmisen kuoleman, kun he eivät olleet kyenneet ennustamaan tulevaa maanjäristystä.

Oikeus on tuomiossaan keskittynyt kokoukseen, jossa italialaisasiantuntijat tapasivat viikko ennen tuhoisaa maanjäristystä, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Kokouksessa asiantuntijat tulivat yhteiseen johtopäätökseen, jonka mukaan "on epätodennäköistä, mutta ei täysin mahdotonta, että aluetta tulee ravistelemaan suuri maanjäristys."

L´Aquilan asukkaat olivat aikaisemmin esittäneet huolensa alueen lisääntyneestä seismisestä aktiivisuudesta.

Syyttäjien mukaan italialaisasiantuntijat antoivat "epätarkkaa, puutteellista ja ristiriitaista tietoa alueen maanjäristysriskeistä".

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.