Tiedätkö mitä sähköä valita? Katso vinkit

Pidätkö uusiutuvasta energiasta vai kiinnostaako halpa hinta? Miten sekasähkö on oikeastaan tuotettu? Tässä vinkit sähkövalinnan helpottamiseksi.

Monet sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden valita sähkön alkuperä sähkösopimusta tehtäessä.

Vaihtoehtoja on monia, mikä voi tehdä sähkövalinnan puntaroimisesta hankalaa. 

Vähäpäästöistä vesisähköä

Vesisähköä saadaan kuljettamalla vettä turbiinin läpi astiasta toiseen, jolloin generaattori muuttaa liikkeestä syntyvän energian sähköksi.

Veden varastoiminen ja mahdollisuus tasaiseen sähköntuotantoon luetaan vesivoiman eduksi. Sitä tuotetaankin Pohjoismaissa eniten, jopa 60 prosenttia kaikesta tuotetusta sähköstä.

– Uusiutuvana energianlähteenä vesivoima on erittäin vähäpäästöistä aina tuottajalta loppukäyttäjälle asti. Asiakkaat korostavat myös suomalaisen vesisähkötuotannon perinteitä ja toivovat vesistöjen tehokasta hyödyntämistä, Vattenfallin asiantuntija Taija Sjöblom kertoo.

Trendikästä tuulivoimaa

Tuulivoimaloissa tuulen liike-energia muutetaan generaattorissa sähköksi, eikä tuulivoiman tuotannosta synny juurikaan päästöjä maahan tai ilmaan.

Tuulivoimaloiden sähkönmäärä vaihtelee päivittäin riippuen säästä, esimerkiksi Suomessa tuulivoiman tuotanto on usein huipussaan talvella.

– Ympäristöystävällisyyden vuoksi tuulivoima on kasvattanut suosiotaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa viime vuosien aikana. Kuluttajat pitävät tuulisähköä myös erittäin edullisena tuottaa ja todellisena pitkän tähtäimen vaihtoehtona, Sjöblom selventää.

Takuuvarmaa ydinvoimaa

Ydinvoimaa tuotetaan Suomessa neljässä toimivassa laitoksessa, jotka tuottavat kolmasosan kotimaisesta sähköstä.

Uraanin haljetessa voimaloiden reaktorit tuottavat lämpöä, jonka generaattorit muuttavat sähköksi.

– Asiakkaat pitävät ydinsähköä edullisena ja ympäristöystävällisenä. Se onkin erittäin vähäpäästöistä koko tuotantoketjun läpi ja voimaloiden turvallisuus ja toimintavarmuus on kasvanut vuosi vuodelta, Sjöblom painottaa.

Sekalaista sekasähköä

Energialähteiden yhdistelmä hyödyntää kaikkia saatavissa olevista energialähteistä.

Mukana on usein uusiutuvia sähkönlähteitä, kuten vesi- ja tuulivoimaa, sekä ydinsähköä, turvetta ja fossiilisia energianlähteitä, kuten maakaasua ja öljyä.

– Asiakkaat painottavat usein haluavansa tukea kaikkia tuotantotapoja tapapuolisesti. Sekasähkö on hyvä vaihtoehto myös niille, jotka painottavat valinnoissaan esimerkiksi omavaraisuutta, Sjöblom neuvoo.

Lähde: Vattenfall

Lue myös:

    Uusimmat