Tiedätkö, miksi "paska osuu tuulettimeen"? Sanonnan uskotaan pohjautuvan vanhaan vitsiin

Mitä tarkoittaa misofonia? Kadunkulkijat vastaavat 1:27
KATSO MYÖS: Viiden jälkeen -ohjelma kävi kysymässä, kuinka hyvin ihmiset tuntevat tänä vuonna Kielitoimiston sanakirjaan lisättyjä sanoja.

Paska osui tuulettimeen -sanonta on hyvin kuvaava, mutta tiedätkö, mistä se on saanut alkunsa?

Miten jokin sanonta, joka ei varsinaisesti tarkoita sitä, mitä siinä sanotaan, onnistuu olemaan samalla niin informatiivinen ja tilannetta kuvaava?

Olet saattanut joskus todeta "odotellaan, että paska osuu tuulettimeen" tai tilanteen jo eskaloiduttua summata tapahtumat kertomalla, että "paska osui tuulettimeen".

Tämä ihastuttava sanonta on alunperin englanninkielinen, mutta mistä "shit hit the fan" -sanonta on oikein saanut alkunsa?

Löytyvätkö sanonnan juuret vitsistä?

JSTOR Daily -sivustolla julkaistun artikkelin mukaan sanonnan todellinen alkuperä on laajalti epätiedossa, mutta joidenkin lähteiden mukaan siitä olisi syyttäminen vanhaa vitsiä:

Miehen piti ulostaa täpötäydessä baarissa, mutta hän ei löytänyt vessaa, joten hän meni yläkertaan ja käytti tarpeitaan varten lattiassa ollutta reikää. Palatessaan alas hän huomasi, että kaikki muut paitsi tiskin takana kyyristelevä baarimikko olivat lähteneet. Kun mies kysyi, mitä oli tapahtunut, baarimikko vastasi: "Etkö ollut täällä, kun paska osui tuulettimeen?".

Mieleen ryöpsähtävä kuva tilanteesta välittää ehdottomasti sen kaaoksen, jota sanonnalla haetaan.

Gangsteri käytti tiettävästi ensimmäistä kertaa kirjassaan

Englanninkielisten sanontojen ja idiomien merkityksen selvittämiseen keskittynyt Phrases-sivusto taas sijoittaisi sanonnan alkuperän 1940-luvun tietämille, sillä sähköiset tuulettimet keksittiin 1880-luvulla ja ensimmäinen tiedetty maininta sanonnasta "mustaa valkoisella" on 1940-luvulta.

Toisaalta kyseinen sanonta ei ehkä ylipäätään ollut sellainen, että sitä oltaisiin kauheasti viljelty sanomalehdissä tai kirjallisuudessa.

Ensimmäinen henkilö, joka sanontaa tiettävästi käytti kirjassaan, oli amerikkalainen W. D. Jones vuonna 1943. Gyrene-kirjassa hän kirjoittaa "Olen ollut paikalla, kun paska osui tuulettimeen".

William Daniel Jones oli ylipäätään melko mielenkiintoinen hahmo, sillä ennen kuin hän ryhtyi kirjailijaksi, hän oli käytännössä gangsteri. Jones oli muun muassa Bonnien ja Clyden rikoskumppani.

Mutta vaikka Jones saattoi tuoda sanonnan isomman yleisön tietouteen, hän ei ollut sen keksijä. Mitään vedenpitäviä todisteita ei kuitenkaan ole esitetty sanonnan aikaisemmasta ilmentymästä, vaikka se onkin ollut ilmeisesti tuttu esimerkiksi armeijassa. 

Jotain sanonnan suosiosta kertoo se, että siitä on olemassa useita eri variaatioita, joissa tuulettimeen osuu paskan sijaan esimerkiksi keitto tai kananmuna.

Katso myös: Tunnetko sinä nämä nuorten käyttämät slangisanat?

Tunnetko sinä nämä nuorten käyttämät slangisanat? 3:06
Tiedätkö, mitä nämä slangisanat tarkoittavat?

Lähteet: JSTOR Daily, Phrases

Lue myös:

    Uusimmat