Tiedä mitä tilaat – ilmainen näyte voikin olla kallis riesa!

Ilmaistuotetilaukset voivat johtaa maksulliseen ja pidempään tilaukseen. Ilmiö on tuttu kaikissa Pohjoismaissa ja ympäri Eurooppaa.

Moni on varmasi huomannut Facebookin laidassa vilkkuvan ja houkuttelevan ”Haluatko laihtua? Tilaa kokeilupakkaus vain postikulujen hinnalla"” -mainostekstin. Innostunut kuluttaja klikkaa tätä tai vastaavaa mainosta helposti ja tilaus saatetaan tehdä omilla luottotiedoilla sen kummempia miettimättä.

Suomessa yli 200 tapausta vuodessa

Suomessa noin 230 kuluttajaa on saanut Euroopan kuluttajakeskukselta apua ilmaisten tuotenäytteiden aiheuttamiin ongelmiin. Kuluttajia on neuvottu muun muassa rahanpalautusvaatimusten tekemisessä ja reklamoinnissa niin luottokorttiyhtiöille, pankeille kuin tuotteita tarjonneille yrityksille. Myös perintätoimistoihin on oltu yhteydessä.

Näyte- ja ilmaisnäytteisiin liittyvät luottokorttiveloitukset ovat pahimmillaan olleet useita satoja euroja, jopa 800 euroa.

Vältä näiden yritysten tilauksia

Euroopan kuluttajakeskus sanoo, että markkinoilla on luotettaviakin toimijoita, mutta keskuksen saamien kuluttajayhteydenottojen mukaan epäilyttäviä yrityksiä on useita. Keskus on varoittanut viime aikoina muun muassa Shapefocuksesta ja European Bathroomsista sekä Corexin ja Life Detox -tuotenäytetilauksista.

Yrityksillä on velvollisuus esittää ja kertoa sopimusehdot selkeästi. Vaikka houkutteleva kampanjasivusto olisi toteutettu kokonaan suomeksi, sopimusehdot on usein jollain muulla kielellä. Lisäksi ehdot on voitu piilottaa pikkuprinttiin tai ne on kirjoitettu epäselvästi.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Euroopan kuluttajakeskus

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja