Mainos

Tiananmenin verilöylyä muistettu vuosipäivänä

Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksissa sai 17 vuotta sitten surmansa noin 2500 ihmistä.

Tuhannet ihmiset ovat tänään muistaneet Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn uhreja, kun tapahtumista tuli kuluneeksi 17 vuotta. Muistomarssit ovat keränneet suuria ihmisjoukkoja Hongkongissa ja Taiwanissa.

Hongkongissa muistomarssille osallistuu joka vuosi kymmeniätuhansia ihmisiä. Tänä vuonna huono sää sai monet jäämään kotiin, mutta järjestäjät odottivat noin 40 000 ihmisen osallistuvan illan kynttilämielenosoitukseen.

Kyseessä on ainoa Kiinan maaperällä järjestettävä tilaisuus, jossa Taivaallisen rauhan aukion verilöylyä muistetaan.

Taiwanilaiset kriittisimpiä

Kriittisimmät kommentit kuultiin Taiwanissa, missä asuu paljon kiinalaisia toisinajattelijoita.

- Luulimme ennen, että Kiinan taloudellinen kehitys nopeuttaisi demokratian kehitystä, mutta kävikin päinvastoin, entinen opiskelijajohtaja Wuer Kaixi sanoo. Hän pakeni verilöylyn jälkeen Kiinasta Yhdysvaltoihin ja sieltä Taiwaniin.

- Talouden menestys onkin antanut Kiinalle valtaa kajota sananvapauteen ja määrittää sitä omilla tavoillaan. Se voi uhata koko maailmaa, Wuer Kaixi toteaa.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa maanpaossa elävät kiinalaisaktivistit järjestivät muistotilaisuuksia, mutta suuria marsseja ei nähty.

Kiinan armeija murskasi kovin ottein demokratialiikkeen mielenosoituksen Pekingissä vuonna 1989. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tankkien alle ja sotilaiden luoteihin kuoli noin 2500 mielenosoittajaa. Kiinan hallitus ei ole myöntänyt verenvuodatusta.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.