THL-tutkimus: Koronaan sairastuneet lapset usein hyvin lieväoireisia – lapsilla kuitenkin tautia yhtä paljon kuin aikuisilla

3:18
Tutkimus paljasti uutta tietoa koronasta: Tämä vasta-aineista ja tarttumisesta tiedetään nyt.

THL:n tuore tutkimus kumoaa väitteen, jonka mukaan lapset eivät sairastuisi koronavirukseen yhtä usein kuin aikuiset. Asia selvisi vasta-aineiden seurantatutkimuksessa, johon on osallistunut perheitä, joissa ainakin yksi perheenjäsen on saanut koronatartunnan. Perheitä oli mukana 39 ja henkilöitä 129.

THL:n tuoreessa seuraantaan liittyvässä tutkimuksessa todetaan, että koronan vasta-aineet säilyvät sairastuneella ainakin neljä kuukautta.

Lapsilla yhtä suuri riski sairastua

Vasta-ainetesteissä saatiin arvokasta tietoa myös siitä, ketkä kaikki perheissä ovat koronan sairastaneet, tietäen tai tietämättään.

– Jos perheessä oli koronavirustartunta lapsilla oli yhtä suuri todennäköisyys saada tartunta kuin aikuisillakin, kertoo tutkimuspäällikkö Merit Melin THL:stä.

Lasten tartunnat voivat helposti jäädä huomaamatta, mutta se ei tarkoita, että lapset sairastaisivat koronaa aikuisia vähemmän.

– Lapsilla tartunta on useammin oireeton tai hyvin lieväoireinen, Melin sanoo.

Samaa sanoo tutkimuksessa mukana ollut THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

– Osa perheenjäsenistä, varsinkin lapset, saivat hyvin lieviä oireita. Heillä saattoi olla illalla pieni kuumepiikki, vähän huonovointisuutta tai ripulia tai pientä yskää. Ja sitten taas perheenjäsenistä aikuiset olivat yleensä ne, joilla oli vakavampia oireita, Nohynek kuvaa.

Lievempioireisina lapset myös tartuttavat vähemmän

THL:n tutkimus antaa lisätietoa myös lasten tartuttavuudesta. Se tukee käsitystä siitä, että lieväoireisina lapset tartuttavat vähemmän.

– Kun tauti on lieväoireisempi ja virusta on vähemmän, lapsilla myös tartuttavuus voi olla vähäisempää kuin aikuisilla, tutkimuspäällikkö Melin sanoo.

– Tästä on havaintoja myös THL:n tekemässä koulututkimuksessa. Jos koulussa on ollut lapsi, jolla on ollut tartunta, hän tartutti pienemmän määrän uusia tapauksia kuin aikuinen tartuttaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja