THL suosittelee foolihappoa raskaana oleville – salmiakista ja lakritsista olisi luovuttava

THL on julkaissut tänään uudet lapsiperheiden ruokasuositukset. Niissä kerrotaan muun muassa siitä, milloin vauva voi alkaa syödä kiinteää ruokaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuotteiden suositusten mukaan vauvaa voi imetyksen ohessa totuttaa kiinteisiin ruokiin 4–6 kuukauden ikäisestä alkaen.

Lastentautien erikoislääkäri: Salmiakki ei ole sikiölle hyvästä 8:21

Maisteluannokset edistävät rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille aineille. 

Pienten maisteluannosten ei ole tarkoitus syrjäyttää imetystä. Ne kuitenkin edistävät rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille aineille. 

THL laitos suosittelee lisäksi foolihappolisää raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille. Tarkoituksena on ehkäistä hermostoputken sulkeutumishäiriötä lapsella. 

Uusissa ruokasuosituksissa korostetaan myös ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. 

Salmiakki ei ole sikiölle hyvästä

Kiivasta keskustelua jo etukäteen on herättänyt ruokasuositusten lakritsikielto.

THL:n tutkimuspäällikkö lastentautien erikoislääkäri Eero Kajantie korostaa, että lakritsia ja salmiakkia koskevassa suosituksessa muutos aiempaan on aika pieni.

– Aiemmissa suosituksissa on kehotettu välttämään lakritsin ja salmiakin säännöllistä syömistä. On myös mainittu 50 gramman päivittäinen määrä. Tuoreen tutkimustiedon valossa päädyttiin siihen, että koska ei ole mitään keinoa kertoa sitä, mikä on turvallinen raja, niiden syömistä ei suositella lainkaan. Muutama makeinen ei kuitenkaan ole haitallista, Kajantie selvittää MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Lastentautien erikoislääkäri: Yksittäisten aineiden sijaan kiinnitettävä huomiota ruokavalioon kokonaisuutena 7:20

Ruokasuositukset vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa sallittu sushi on Suomessa kiellettyjen listalla.

– Suositusten tehtävä on kertoa, mikä on nykytiedon valossa parasta. Aina kun tulee uutta tietoa, eri maissa asia voidaan harkita eri tavalla. Suomessa esimerkiksi kahvia voi suositusten mukaan nauttia vähän, mutta joissain maissa kofeiinia ei sallita lainkaan.

Kajantie korostaa, että vastuu suositusten noudattamisesta on äidillä ja perheiden suhteen molemmilla vanhemmilla.

–Ilman muuta. Suosituksen tehtävä on vain kertoa, mikä on hyväksi. 

Lue myös:

    Uusimmat