Kun perheeseen tulee vauva, moni vanhempi tekee erilaisia ”linjanvetoja”: meillä syödään vain itse tehtyjä soseita, meillä ei anneta lapselle mitään sokeria, meillä on yksi karkkipäivä viikossa, meillä lapsi syö itse sormin. Dosentti, FT Hanna Lagström Turun yliopistolta kommentoi erilaisia toimintatapoja.
Yllä olevalla videolla puhutaan imetyksestä, äidinmaidon terveyshyödyistä ja sopivasta vieroittumisiästä.
1. Onko lapsen parempi syödä valmissoseita vai itse tehtyjä soseita?
Jokainen perhe toimii tavallaan, mutta asennoituisin tähän hyvin joustavasti. Ravitsemuksellisesti tuotteet ovat ihan vastaavia, tekee soseet itse tai ei. Joissakin tilanteissa, esimerkiksi matkoilla, valmissoseet voivat olla erityisen hyviäkin, koska ne säilyvät huoneenlämmössä.
Minulla ei ole tietoa, onko valmissoseilla ja itse tehdyillä kasvaneiden terveyttä jotenkin vertailtu tutkimuksissa. Harva syöttää lapsiaan vain jommallakummalla.
Ongelmia voi ehkä tulla, jos syö kauhean yksipuolisesti vain muutamaa ruokaa. Allergikkolapsilla ruokavalio voi toki olla hyvinkin rajoitettu, mutta he ovatkin sairaanhoidon piirissä.


