Näin paljon ennakkotestaus vähentäisi koronariskiä: "Väärä käsitys, että estettäisiin taudin maahantulo"

THL vaatii ennakkotestitodistuksen kirjaamista lakiin 2:19
THL kannattaa ennakkotestitodistuksen vaatimista matkustajilta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmien mukaan vaatimus negatiivisesta koronatestistä rajoilla pienentää tartuntariskiä etenkin ulkomaisten matkustajien suosimilla, yhden tai kahden päivän mittaisilla matkoilla.

Ennakkotestin merkitys on suurempi, mitä lähempänä matkaa testi on otettu, kertoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

– Ennakkotesti kertoo sen hetkisen tilanteen. Jos matka kestää päivän tartuntariski on vähäinen. Mitä pidemmästä matkasta on kyse, sitä suuremmaksi riski kasvaa, kun koronaviruksen itämisaika on noin kaksi viikkoa. 

Jalavan mukaan ennakkotesti ei yksinään kuitenkaan ratkaise asiaa.

– Se on väärä käsitys, että sillä pystyttäisin taudin maahantuleminen estämään. Sillä estetään aktiivisessa taudinvaiheessa olevia saapumasta maahan.

THL:n johtaja Mika Salminen lisää, että ennakkotestin vaatimisesta huolimatta riskiä jää jonkin verran. 

– Sosiaali- ja terveysministeriönkin kanta on mielestäni ollut se, että tarvitaan toinen testi Suomessa. Se helpottaisi tilannetta, jos ennakkotestivaatimus olisi lakisääteinen.

THL on suosittanut laivayhtiöitä ja lentoyhtiötä vaatimaan ennakkotestitodistusta, koska vaatimusta ei ole kirjattu lakiin.

Ulkomaisten tartuntojen osuus vaihtelee

THL:n sairaanhoitopiireiltä keräämien tietojen mukaan ulkomaisia tartuntoja ja jatkotartuntoja on todettu yhteensä lähes 4300, mikä on 5,4 prosenttia kaikista Suomen tartunnnoista.

Enimmillään tartunnoista 13 prosenttia tuli ulkomailta, pienimmillään kaksi prosenttia.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan tammikuussa Suomessa todettiin ulkomaisia koronatartuntoja ja jatkotartuntuntoja viikottain 250. 

Tammikuun lopussa maahantuloa tiukennettiin siten, että vain välttämätön matkustus oli sallittua, mikä lähes pysäytti matkustamisen. 

Lue myös:

    Uusimmat