Mainos

THL: Riskiryhmäjaottelua mahdoton saada kaiken kattavaksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi myöntää, että sikainfluenssarokotusten riskiryhmäjaottelu voisi olla nykyistä seikkaperäisempi. Hän kuitenkin huomauttaa, että jaottelua on liki mahdoton laatia kaiken kattavaksi.

- Emme voi välttää tilannetta, jossa hyvin samanlaiset potilaat esimerkiksi Lahdessa ja Oulussa on luokiteltu eri tavalla. Toisessa kaupungissa lääkäri saattaa katsoa potilaan riskiryhmään kuuluvaksi, toisessa ei. Viime kädessä oma lääkäri tietää potilaan tilanteen parhaiten, Kilpi toteaa.

Arvostelua rokotusohjeiden ristiriitaisuudesta Kilpi ei sen sijaan purematta niele. Hänen mukaansa THL on koko ajan pyrkinyt johdonmukaisesti sanomaan, että laadittua rokotusjärjestystä on noudatettava. Terveen järjen käyttö on silti sallittu.

- Sellaista tilannetta ei saisi syntyä, että rokotetta pidetään hyllyllä odottamassa niitä, joiden vuoro on. Samaan aikaan saa rokottaa peräkkäisiä ryhmiä, kunhan huolehditaan, että etusijalla olleet eivät jää ilman, Kilpi muistuttaa.

Samoin rokotusjärjestystä on mahdollista muuttaa, jos rokote olisi muuten vanhentumassa. Kilpi kertoo, että rokote tulee kymmenen annoksen ampullissa. Kun ampulli on avattu, se on käytettävä samana päivänä.

- Tällä jäännösampullierällä voi rokottaa melkein kenet vain. On tärkeää, että kaikki rokotteet käytettäisiin.

THL ei katsonut suopein silmin esimerkiksi Turun menettelyä, jossa Kilven mukaan tarkoituksella päätettiin olla piittaamatta rokotusjärjestyksestä ja ryhtyä rokottamaan päiväkotilapsia.

- Näin nuoremmat kotihoidossa olevat lapset eivät olisi voineet saada rokotetta. Se ei ole säädöksen eikä yleisen oikeustajun mukaista.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.