THL: Pandemrix-rokote esti kymmeniä sikainfluenssakuolemia

Narkolepsiaa aiheuttaneen Pandemrix-rokotteen tutkimukset jatkuvat edelleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi aiemmin tänään uudesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan riski sairastua narkolepsiaan oli koholla kahden vuoden ajan Pandemrix-rokotuksesta. Aiemmin on ajateltu sairastumisriskin olleen koholla vain kahdeksan kuukautta rokottamisesta. 

Lääkevahinkovakuutuspooli käsittelee nyt uudelleen kaikki korvaushakemukset, jotka on hylätty sen takia, että rokottamisesta on kulunut liian pitkä aika sairastumiseen.  

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että rokotteen ja narkolepsian syy-yhteyttä ei ymmärretä vieläkään täysin.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että jollakin antigeeniseoksen tekijällä olisi enemmän merkitystä taudin syntyyn kuin rokotteen tehosteaineella. Näyttäisi siltä, että tehosteaine ainoastaan tehosti antigeenin vaikutusta, mutta miten se on tasan tarkkaan tapahtunut, niin sitä ei vielä ymmärretä, Nohynek sanoo.

– Se tiedetään, että narkolepsia on monen tekijän aiheuttama tauti, perintötekijöillä on suuri merkitys ja sitten on ulkoisia tekijöitä, joista Pandemrix-rokote on ollut yksi. Muita tekijät ei vieläkään tiedetä, vaikka tutkimus on ollut meneillään kymmeniä vuosia. 

Pandemrix-rokotetta käytettiin talvella 2009-2010 epidemian torjuntaan. THL:n arvioiden mukaan rokote esti noin 50 sikainfluenssasta aiheutuvaa kuolemaa ja 80 000 sikainfluenssatartuntaa.   

– Jos asiaa tarkastelee sikainfluenssaan sairastuneiden ja kuolleiden näkökulmasta, niin riskiarvio on edelleen myönteisen puolella. Rokottamisella on estetty kuolemia. 

Lue myös:

    Uusimmat